Încă două zile de armistițiu între Israel şi Hamas, a anunţat Qatarul şi mişcarea palestiniană

Armistiţiul de patru zile în luptele dintre Israel şi Hamas, încheiat în cadrul unui acord intrat în vigoare Vineri, va fi prelungit cu două zile, a declarat Luni Qatarul, ţară ce mediază acest acord, informează AFP şi Reuters, în preluare Agerpres.

În timp de armistiţiul în vigoare este pe punctul să expire Marţi, la orele 07:00 (05:00 GMT), "statul Qatar anunţă că, în cadrul medierii în curs, un acord a fost încheiat pentru a prelungi armistiţiul umanitar cu două zile în Fîşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor externe qatarez, Majed Al-Ansari, pe platforma X, fosta Twitter.

La rîndul său, mişcarea palestiniană Hamas a declarat, Luni, că a convenit cu Egiptul şi Qatarul asupra unei extinderi cu două zile a armistiţiului cu Israelul, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent de patru zile.

"S-a ajuns la un acord cu fraţii din Qatar şi Egipt pentru extinderea armistiţiului umanitar temporar cu alte două zile, în aceleaşi condiţii ca armistiţiul precedent", a anunţat Hamas, într-o convorbire la telefon cu Reuters.

Hamas pregăteşte "o nouă listă" de ostatici care ar urma să fie eliberaţi "pentru a prelungi armistiţiul", a declarat Luni, într-un comunicat, Oussama Hamdan, cadru al mişcării islamiste palestiniene.

În termenii acordului ce expiră Marţi, în fiecare zi, începînd de Vineri, Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, toţi copii şi femei, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri, tot femei şi tineri sub 19 ani.

Hamas s-a declarat deja gata pentru o prelungire a armistiţiului, în timp ce Israelul cere să "primească 50 de ostatici suplimentari" după noaptea de Luni spre Marţi.