NATO MENTINE UN CANAL DE COMUNICARE CU MOSCOVA

Canalele de comunicare între Bruxelles şi Moscova sînt deschise non-stop şapte zile pe săptămînă, a declarat un purtător de cuvînt al NATO, într-un comentariu la afirmaţiile mass-media germane potrivit cărora Alianţa intenţionează să înfiinţeze o linie directă de comunicare cu înaltul comandament al forţelor armate ruse, potrivit Sputnik.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord menţine în permanenţă canale de comunicare între liderii militari ai Alianţei şi omologii lor ruşi, a indicat duminică presei un purtător de cuvînt al Alianţei, care a solicitat anonimatul.

Declaraţia sa intervine după ce presa germană a scris că Alianţa intenţionează să înfiinţeze o linie de comunicare directă cu Moscova pentru a putea rezolva de urgenţă problemele ce pot apărea pe fondul tensiunilor actuale între Rusia şi Occident.

«La începutul anului 2015, ţările membre NATO au convenit să instituie o serie de proceduri ce reglementează negocierile cu militarii ruşi», a amintit purtătorul de cuvînt menţionat.

Potrivit acestuia, responsabili ai Alianţei şi comandamentul forţelor armate ruse dispun de liniile de comunicare necesare.

«Comandantul şef al forţelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove, şi preşedintele Comitetului militar al NATO, (generalul danez Knud Bartels) pot lua iniţiativa de a începe negocieri cu colegii lor ruşi», a indicat acelaşi purtător de cuvînt.

El a mai spus că aceste «canale de comunicare au fost deschise non-stop, şapte zile pe săptămînă» şi au fost «testate cu regularitate». «În plus, unele ţări aliate întreţin cu Rusia contacte bilaterale la nivel militar», a adăugat acesta.

NATO a îngheţat de mai bine de un an orice colaborare militară şi civilă cu Moscova, menţinînd însă un dialog cu politic ca urmare a rolului Rusiei în criza ucraineană.

Sursa: Agerpres