NATO ASIGURA TURCIA DE «SOLIDARITATEA SA PUTERNICA» IN FATA «TERORISMULUI»

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat marţi că Turcia de «solidaritatea puternică» a Alianţei în faţa «terorismului», în deschiderea unei reuniuni de urgenţă la Bruxelles, solicitată de Ankara, în contextul dublei sale ofensive împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi a rebelilor kurzi.

Această reuniune «este oportună pentru a reacţiona la instabilitatea de la porţile Turciei şi la frontierele NATO», a afirmat Stoltenberg, relevînd că «terorismul în toate formele sale nu poate fi în niciun caz tolerat sau justificat».

La cererea Turciei, ambasadorii celor 28 de ţări membre NATO s-au reunit marţi la Bruxelles pentru consultări cu privire la creşterea tensiunii între Ankara şi o parte a rebelilor kurzi, pe de o parte, şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), pe de alta.

Cu o zi în urmă, Stoltenberg a amintit că NATO a desfăşurat deja - de la începutul anului 2013 în sud-estul Turciei - baterii de rachetă Patriot pentru a contribui la apărarea antiaeriană a ţării.

Salutînd faptul că Ankara s-a angajat ferm în lupta împotriva Statului Islamic, secretarul general al NATO a subliniat luni că «autoapărarea trebuie să fie proporţională» în ceea ce priveşte bombardamentele turce asupra poziţiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului.

«De ani de zile, există progrese în activitatea vizînd o soluţie politică paşnică» între Turcia şi rebelii kurzi, a explicat el duminică seara la televiziunea norvegiană NRK. «Este important să nu se renunţe la această activitate», făcuse apel Stoltenberg.

Sursa: Agerpres