NATALIA GAVRILITA, VIZITA DE LUCRU LA BRUXELLES
Discuții cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie
Posibilitatea diversificării surselor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze și energie electrică a fost discutată în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Premierul a menționat că suportul Uniunii Europene este crucial pentru asigurarea securității și independenței energetice a țării noastre, iar alinierea politicilor din domeniu la standardele europene și conectarea la piaţa energetică a UE, rămîne o prioritate a Executivului de la Chișinău.
„Avînd în vedere provocările actuale, sîntem interesați să avem un dialog permanent la nivel înalt cu UE în sectorul energetic, care ne va ajuta în abordarea problemelor prioritare și identificarea domeniilor în care este necesară asistența părții europene”, a menționat premierul.
În acest context, Natalia Gavrilița s-a referit la situația dificilă de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, menționînd că Guvernul este implicat în negocieri pentru a soluționa această criză, în condițiile în care, pînă acum țara a fost dependentă de o singură sursă de aprovizionare. Totodată, premierul s-a referit la discuțiile inițiate pe acest subiect cu țările din regiune și proiectele care ar permite pe viitor aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze și electricitate din surse alternative.
La rîndul său, Kadri Simson, a accentuat importanța avansării în realizarea proiectelor care vor contribui la sporirea nivelului de securitate energetică a țării noastre și a exprimat disponibilitatea UE de a oferi suportul necesar în depășirea dificultăților existente.
Intensificarea cooperării și comerțului RM-UE
În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis. Părțile au discutat despre criza energetică, programele de asistență, promovarea comerțului moldo-comunitar și alte subiecte importante pentru implementarea agendei de reforme a Executivului de la Chișinău.
Șefa Cabinetului de miniștri și-a exprimat recunoștința pentru cea de-a doua tranșă, în valoare de 50 milioane de euro, de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului Omnibus. În același timp, premierul a menționat interesul țării noastre pentru un nou program de asistență macrofinanciară care ar suplini bugetul și ajuta cetățenii în perioada de criză și procesul de redresare economică.
Cei doi oficiali au discutat și despre consolidarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) și importanța valorificării accesului Republicii Moldova pe piața europeană. Uniunea Europeană rămîne principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o cotă de circa 64 % din totalul exporturilor în anul 2020. În acest context, părțile au abordat posibilitățile de extindere a gamei de produse moldovenești exportate pe piața UE la cele de origine animală, produsele lactate și materialul săditor.
Întîlnire cu Thierry Breton, comisar european pentru piața internă
Premierul Natalia Gavrilița s-a întîlnit în capitala Belgiei cu Thierry Breton, comisar pentru piața internă. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit un șir de subiecte de actualitate pentru cetățenii din țara noastră, cum ar fi inițierea proceselor necesare pentru reducerea tarifelor de roaming cu UE, recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale COVID-19 și recunoașterea reciprocă a semnăturii electronice.
Șefa Executivului a declarat că printre prioritățile Guvernului se numără sporirea activității antreprenoriale în țară, digitalizarea tuturor sectoarelor economiei naționale și creșterea rezilienței cibernetice a Republicii Moldova.
„Observăm cu toții că digitalizarea devine un element vital în orice sferă a vieții publice și a proceselor economice, de aceea extinderea în Republica Moldova a beneficiilor pieței unice digitale este foarte importantă. Sîntem în căutarea mijloacelor și instrumentelor necesare care să ne ajute la îndeplinirea obiectivelor pe termen scurt și lung în contextul digitalizării. În același timp, ne concentrăm pe crearea și dezvoltarea de soluții, produse și platforme de e-guvernare de înaltă calitate”, a declarat Natalia Gavrilița.
În discuție, Breton a apreciat eforturile Guvernului în procesul de digitalizare a instrumentelor de stat și tranziția spre e-guvernare. Oficialii au concluzionat că avansarea către recunoașterea reciprocă a serviciilor electronice de încredere între UE și Moldova va reprezenta un impuls important pentru comerțul intern și cel electronic.
Discuţii cu Virginijus Sinkevičius, comisar European pentru Mediu, Oceane și Pescuit
Aflată într-o vizită de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o discuție cu Virginijus Sinkevičius, comisar European pentru Mediu, Oceane și Pescuit.
În cadrul dialogului, șefa Guvernului de la Chișinău a punctat faptul că reforma în sectorul mediului este o prioritate imediată a echipei guvernamentale.
„Implementarea angajamentelor de mediu și climă din Acordul de Asociere rămîne o prioritate de vîrf pentru Republica Moldova. Actualul Cabinet de miniștri a venit cu un plan ambițios în acest sens, primul pas fiind reinstituirea unui Minister al Mediului. Se depun eforturi pentru armonizarea legislației cu prevederile acquis-ului European. În același timp, va fi necesară evaluarea impactului crizei energetice asupra politicilor de mediu și adoptarea unor abordări echilibrate pe termen lung”, a subliniat Natalia Gavrilița.
Oficialii au vorbit despre Pactul verde al UE ca un element important al cooperării RM-UE, dar au abordat și subiectul cooperării cu Ucraina în domeniul ecologiei rîului Nistru.
Pe final, prim-ministrul a mulțumit comisarului European pentru tot sprijinul oferit de UE de-a lungul timpului țării noastre: „Sîntem recunoscători pentru sprijinul valoros furnizat deja prin proiecte regionale precum EU4Environment, EU4Climate, Inițiativa UE pentru Water Plus și contăm în continuare pe asistența UE pentru promovarea obiectivelor de mediu”.
Dezvoltarea domeniului de cercetare
În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Discuțiile s-au axat pe oportunitățile Programului-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”, semnat astăzi, de cei doi oficiali.
Natalia Gavrilița și-a exprimat încrederea că programul Orizont Europa va contribui substanțial la dezvoltarea cercetării și inovării în țara noastră, dar și la integrarea țării în Spațiul European de Cercetare. Menționînd că deja, la momentul actual 10 universități din Republica Moldova folosesc instrumentul de autoevaluare HEInnovate.
Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că Republica Moldova este interesată să participe în continuare la proiectele europene ce vizează educația digitală, ocuparea forței de muncă în rîndul tinerilor și valorificarea potențialului tinerilor antreprenori- Alianța Europeană pentru Ucenicie, dar și programele Youth4Youth, Erasmus+ și Corpul european de solidaritate care va permite studenților să lucreze și să obțină noi abilități profesionale în timp ce studiază.
În context, Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile noii guvernări de la Chișinău pentru reformarea sistemului educațional, organizarea procesului de învățămînt în perioada pandemiei, sprijinirea domeniului cercetării și culturii. În acest sens, oficialii au subliniat importanța asocierii Republicii Moldova la noul Program „Europa Creativă” și participarea la proiectul EU4Culture, care urmărește elaborarea unor strategii de dezvoltare culturală.
A fost semnat Acordul privind participarea la Programul-cadru „Orizont Europa”
Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, au semnat astăzi, la Bruxelles, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul- cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.
În rezultatul asocierii, Republica Moldova va obține drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”. Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană.
Programul vine să continue eforturile Programului Cadru de cercetare și inovare Orizont 2020. Din 2014 și pînă în prezent Republica Moldova a beneficiat de 7,4 milioane de Euro în cadrul programului Orizont 2020. Rata de succes a proiectelor eligibile în cadrul programului este de 14 procente fiind superioară mediei statelor asociate din regiune.
Obiectivele programului semnat sînt promovarea cercetării și inovării, consolidarea legăturii dintre cercetare, inovare, educație și alte politici. Totodată, programul are scopul să asigure complementaritatea cu politicile și activitățile de cercetare și inovare la nivel național, regional și la nivelul Uniunii Europene.
Programul-cadru „Orizont Europa” se bazează pe trei piloni care se completează și sînt interconectați. Primul pilon sprijină excelența științifică în cercetarea fundamentală și dezvoltarea tinerilor talente în domeniile cercetării și inovării. Al doilea pilon susține cercetarea care abordează provocări societale și tehnologii industriale în domenii precum sănătatea, securitatea, tehnologiile digitale și tehnologiile generice esențiale, clima, energia și mobilitatea, aprovizionarea cu alimente și resursele naturale și garantează că întregul proces de cercetare și inovare este finanțat și încorporat în problematica provocărilor globale. Al treilea pilon se axează pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare și sprijină antreprenoriatul axat pe cercetare. Cei trei piloni sînt susținuți de activități de consolidare al Spațiului European al Cercetării, și anume prin componentele: extinderea participării, răspîndirea excelenței, reformarea și consolidarea sistemului european de cercetare și inovare.
Republica Moldova participă în calitate de țară asociată și contribuie la toate părțile Programului „Orizont Europa”. De menționat că participarea Republicii Moldova la programele-cadru ale Uniunii Europene reprezintă o cale de internaționalizare a sistemului național de cercetare și inovare, precum și de asigurare a procesului de integrare în Spațiul European de Cercetare.
Sursa: gov.md