NATALIA GAVRILITA, VIZITA DE LUCRU IN RAIONULUI CALARASI
Soluțiile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în localități, dar și problemele curente din regiune au fost discutate, astăzi, la întîlnirea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu reprezentanții autorităților publice locale (APL) din raionul Călărași. Șefa Executivului a subliniat deschiderea Guvernului pentru un dialog eficient cu APL, accentuînd determinarea de a continua acțiunile de susținere a populației și de a oferi servicii de calitate cetățenilor din întreaga țară, inclusiv cu implicarea primarilor.
„Sînteți zi de zi aproape de oamenii din localități, cunoașteți cel mai bine problemele lor și ce politici publice trebuie să implementăm pentru a le remedia. De fiecare dată, după vizitele mele în teritoriu, reușim destul de rapid să rezolvăm problemele cu adevărat acute. Vom depune și în continuare efort în acest sens, pentru că avem o responsabilitate comună – de a acționa rapid, împreună cu APL, la solicitările cetățenilor și de a gestiona eficient crizele care continuă să afecteze Republica Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului s-a referit la situația energetică din țară și rezervele de gaze pe care le face Republica Moldova, subliniind că pregătirile pentru iarnă continuă, iar o prioritate a Executivului rămîne asigurarea cetățenilor cu gaze naturale, energie electrică, lemne, păcură, și cărbune la un preț cît mai avantajos. În acest sens, în Planul de acțiuni pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023, au fost incluse măsuri ce țin de plafonarea prețului lemnului de foc, eficientizarea consumului și distribuției acestuia, precum și prevenirea tăierilor ilegale de pădure.
De asemenea, pentru a diminua impactul creșterii prețurilor, începînd cu luna septembrie, vor fi implementate măsuri extraordinare, care nu sînt în calendarul obișnuit al creșterii salariilor și pensiilor. Astfel, urmează a fi majorate salariile bugetarilor, iar angajații din sectorul public, care au un salariu mai mic de 15.000 de lei, vor primi un ajutor unic de 3.000 de lei. Compensațiile pentru reducerea vulnerabilității energetice urmează a fi anunțate în perioada apropiată, la mecanismul acestora lucrează în prezent echipa guvernamentală. În același timp, Executivul rămîne concentrat pe oferirea de suport agenților economici. În ultima perioadă, împreună cu Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) au fost lansate mai multe programe care vin să creeze condiții favorabile mediului de afaceri, printre care Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+2, care este o completare a programului anterior PARE 1+1, Programul de retehnologizare și eficiența energetică și Programul „Start pentru tineri".
Totodată, prim-ministra s-a referit la Programul Național de Dezvoltare Locală „Satul European”, care permite localităților să acceseze fonduri necesare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale. În raionul Călărași, primăriile au cîștigat mai multe proiecte ce vizează construcția și extinderea rețelelor de apeduct, alimentarea cu apă a satului Răciula, elaborarea Planului Urbanistic General pentru comuna Onișcani și pentru satul Hoginești.
În context, primarii au vorbit despre impedimentele în implementarea proiectelor locale, cum ar fi delimitarea terenurilor, erorile cadastrale, dar și costurile legate de pregătirea documentației tehnice. O altă problemă este numărul mare de cîini vagabonzi pe străzile orașului, dar și dificultățile privind conectarea la rețeaua de internet a satelor mici îndepărtate.
* * *
Aflată într-o vizită de lucru la Călărași, prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat și Incubatorul de Afaceri din oraș. În cadrul acestuia activează, astăzi, 42 de companii cu prezență fizică și alte două în mod virtual, care au diverse tipuri de activitate, de la producerea tapițeriei auto, a huselor pentru instrumente muzicale și hainelor pentru copii pînă la îmbutelierea uleiurilor de levănțică, fabricarea produselor de patiserie și a sosului de ardei iute Tabasco. Grație acestei investiții, în raionul Călărași au fost create 150 de locuri de muncă.
Șefa Guvernului a apreciat rezultatele remarcabile înregistrate de companiile găzduite de Incubatorul de Afaceri și a încurajat investitorii să continuie să-și dezvolte businessul la scară largă.
„Una din prioritățile noastre rămîne a fi identificarea mecanismelor de susținere a businessului în ajunul perioadei rece a anului, să stabilim politici foarte clare privind eficientizarea consumului de gaze. Dar, în timp ce confruntăm tot genul de crize și facem rezerve de gaze naturale și de păcură, echipa guvernamentală este implicată activ în lansarea instrumentelor prin care să creștem și să ne dezvoltăm ca țară în toate domeniile. În acest sens, vă încurajez să analizați programele Organizației pentru Dezvoltarea Afacerilor, care și-a diversificat spectrul de proiecte menite să susțină mediul de afaceri”, a menționat Natalia Gavrilița.
În cadrul discuțiilor, prim-ministra a vorbit despre subvențiile acordate agricultorilor, despre schimbările aduse politicii fiscale, dar și despre un nou mecanism de împrumuturi investiționale pe termen lung, care va fi lansat în scurt timp.
Rezidenții IAC au venit cu sugestii de eficientizare a proceselor de lucru care sînt birocratizate și au abordat una dintre principalele provocări pe care le au în prezent - creșterea costurilor pentru întreținere în sezonul rece al anului.
* * *
În cadrul vizitei întreprinse astăzi în teritoriu, prim-ministra Natalia Gavrilița a mers la Ocolul silvic din orașul Călărași, pentru a se informa despre mersul procesului de repartizare a lemnelor către populație, începînd cu tăierea copacilor și pînă la transportarea masei lemnoase către beneficiari.
Directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură din Călărași și a Ocolului silvic, aflat în gestiunea întreprinderii, a informat prim-ministra că procesul de defrișare a copacilor se desfășoară conform termenilor stabiliți, lemnul de specii tari fiind deja repartizat primăriilor din regiune. În context, responsabilii au remarcat că există o bună conlucrare a întreprinderii cu primăriile, iar cetățenii sînt informați despre disponibilitatea stocurilor și alte detalii de ordin logistic.
Directorul a semnalat și cîteva probleme pe care le întîmpină în procesul de distribuire a lemnului de foc, subliniind că este necesară eficientizarea procesului de distribuție, dar și de informare a populației în localitățile cu un număr mai mare de locuitori.
De asemenea, au fost discutate măsurile întreprinse de responsabilii de la „Moldsilva” pentru combaterea defrișărilor ilicite. În acest sens, cetățenii pot folosi linia verde guvernamentală 080010101, pentru a denunța tăierile ilicite de lemn sau alte nereguli observate în distribuirea lemnelor. Totodată, Centrul de apel va livra oamenilor informații despre procedurile de achiziționare a lemnului, inclusiv prețuri, contacte ale întreprinderilor silvice și ocoalelor silvice, precum și stocurile disponibile.
Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași are în gestiune 4 Ocoale silvice și un Atelier pentru prelucrarea lemnului, avînd cca 115 angajați.
Sursa: gov.md