NASA are un cimitir special in mijlocul oceanului

NASA are un cimitir în mijlocul oceanului Pacific pe care îl foloseşte în cazuri speciale. E la circa 4.000 de kilometri de țărm. 

Cimitirul folosit de NASA este în Pacificul de Sud, între Australia, Noua Zeelandă și America de Sud. Datorită curenților oceanici, regiunea nu este pescuită și asta pentru că în zonă sunt aduși puțini nutrienți pentru a susține viața marină. E cunoscut drept Point Nemo și e la peste 4.000 km de țărm. Cimitirul a strîns pînă acum circa 260 de rămășițe, mai ales rusești, de cînd a fost dat în folosire în 1971. Acest loc ajută orbita Pămîntul să nu a acumuleze materiale periculoase din spațiu.

Cimitirul NASA e folosit pentru echipamente spațiale îngropate acolo, printre care o rachetă SpaceX, numeroase transportoare de marfă ale Agenției Spațiale Europene, mai mult de 140 de ambarcațiuni de aprovizionare rusească și stația spațială MIR din epoca sovietică. Toate acestea nu sunt complete, că rămășițe din ele au fost pierdute pe traseu. Dar cimitirul spațial din Pacific nu este singurul loc de odihnă disponibil.

Cînd o navă spațială ajunge la sfîrșitul vieții sale, oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au două opțiuni: fie o trag atît de departe în spațiu, încît să nu se mai întoarcă, fie utilizează ultima picătură de combustibil rămas pentru a o readuce pe Pămînt. Înspre Pămînt arde, în mare parte, și nu mai este un pericol.

„Un obiect nu va ateriza într-un punct, deoarece se degradează în atmosferă, ele sunt găsite într-o zonă care să se întindă pe o lungime de 1.610 km”, a spus Holger Krag, șeful spațiului ESA Debris Office. „Sateliții mai mici vor arde, dar bucăți din cei mari vor supraviețui și vor ajunge pe suprafața Pămîntului”, a declarat și David Whitehouse, astronaut la Hampshire. Astfel, pentru a evita să se prăbușească într-o zonă populată, ele sunt aduse într-un loc inaccesibil din ocean. (PLAYTECH.RO)