În sezonul 2023-2024, Federația Rusă va domina piața cerealelor

Rusia își va păstra primul loc pe piața cerealelor în sezonul 2023/2024, în ciuda dificultăților cu exportul de produse prin porturile din Marea Neagră, a scris ziarul francez Figaro, citînd agenția Agritel.

Publicația, citînd analiști, notează că anul următor se va reduce oferta pe piața cerealelor. Scăderea nu va fi semnificativă, dar se va simți. Se precizează că producția de cereale se va reduce cu trei milioane de tone. În același timp, Rusia va rămîne în frunte, avînd 49 de milioane de tone pentru export în străinătate, ceea ce reprezintă aproximativ 23% din comerțul mondial.

Ziarul subliniază, de asemenea, că Rusia obține recolte ridicate de cereale pentru al doilea an consecutiv, în timp ce alte în alte țări recoltele sunt în scădere.

Anterior, Bloomberg a scris că recolta bogată a Rusiei după retragerea din Acordul cerealelor oferă Moscovei un avantaj față de Ucraina și țările Occidentului.

Mass-media a reamintit faptul că mai multe țări din Estul Europei au introdus interdicția la importul de cereale ucrainene pe teritoriile lor pentru a-și proteja piața internă. În situația scăderii prețurilor, Washingtonul și Bruxellesul vor fi obligate să recurgă la concesii în fața Moscovei sau să le plătească țărilor Est-europene subsidii importante pentru ca acestea să permită importul de cereale din Ucraina, a precizat publicația.