În regiunea Donețk, au loc bătălii tot mai crîncene, dar Ceasiv Iar rămîne sub control ucrainean

Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, a declarat că Ceasiv Iar rămîne sub controlul Forțelor de Apărare ucrainene și că toate încercările rușilor de a pătrunde în această localitate din regiunea estică Donețk au eșuat, notează Ukraininform, potritivit Rador Radio România.

Într-un mesaj postat, Sîmbătă, pe contul său de Faebook, Sirski a explicat că situația în zona de operare a Forțelor de Apărare ale Ucrainei rămîne dificilă. Potrivit comandantului, ruşii, avînd superioritate aeriană, rachete și muniție de artilerie, încearcă să-şi atingă obiectivul de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk.

După cum a subliniat Sirski, Armata rusă continuă să desfășoare operațiuni ofensive zi și noapte, folosind grupuri de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate. În unele direcţii, rușii încearcă să desfășoare asalturi fără echipamente, înaintînd pe jos, în valuri. O situație deosebit de dificilă se înregistrează în direcția Bahmut, în zonele de la Est de Ceasiv Iar şi Klişciivka, precum şi în direcţia Avdiivka, în raioanele Berdiciv, Orlivka, Vodiane şi Pervomaisk.

O situaţe similară a fost raportată şi în direcţia Novopavlivsk, în apropire de Novomihailivka. "Astăzi, cele mai înverșunate bătălii continuă în zonele Pervomaisk și Vodiane, precum și la Est de Ceasiv Iar, unde inamicul încearcă să spargă apărarea trupelor noastre. Ceasiv Iar rămîne sub controlul nostru, toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eșuat", a subliniat Sirski. Şeful Armatei ucrainene a mai precizat că situația în direcțiile Liman, Orihiv și Herson, de asemenea, rămîne tensionată.

În direcția Liman, ruşii desfășoară acțiuni ofensive locale, în apropiere de Bilohorivka şi Vesele, iar în direcţia Orihiv, în apropiere de Robotine și Verbove, aceste acţiuni ale inamicilor avînd scopul de a restabili pozițiile pierdute. În direcţia Herson, ruşii încearcă să împingă trupele ucrainene de la capul de pod de pe malul stîng al Niprului, în zona Krinki, însă nici aici nu înregistrează succese. "În același timp, noi avem un anumit succes tactic în direcțiile Kupiansk și Liman", a subliniat comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene. Potrivit acestuia, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să-şi mențină în mod liniile și pozițiile şi epuizează Armata rusă, provoacînd invadatorilor pierderi semnificative de personal, armament și echipament militar.