În Florida, pedeapsa cu moartea a fost simplificată – va fi aplicată și fără unanimitatea juriului

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, este așteptat să semneze un proiect de lege care să permită juraților să recomande pedeapsa cu moartea în cazurile de pedeapsă capitală cu un vot de 8-4, informează mediafax.

Ron DeSantis va semna un proiect de lege care să permită juraților să recomande pedeapsa cu moartea în cazurile de pedeapsă capitală cu un vot de 8-4, o măsură stimulată de votul mai puțin unanim care a dus la condamnarea la închisoare pe viață a atacatorului de la școala din Parkland.

Camera Reprezentanților a statului, condusă de republicani, a aprobat, Joi, măsura cu un vot de 80-30, după ce Senatul statului, controlat de republicani, a aprobat-o în Martie.

Dacă guvernatorul republican va promulga legea, procurorii din Florida care vor judeca cazuri de crime capitale vor trebui să convingă doar două treimi din cei 12 membri ai juriului că o persoană condamnată merită pedeapsa cu moartea, în loc de o decizie unanimă a juriului.

Schimbarea afectează doar faza de pedeapsă a proceselor capitale. Ea nu ar avea nici un efect asupra cerinței ca juriul să voteze în unanimitate pentru a condamna un acuzat.

DeSantis a făcut presiuni pentru această legislație încă din luna Octombrie, cînd s-a declarat „foarte dezamăgit” după ce un juriu nu a putut lua o decizie unanimă cu privire la pronunțarea unei sentințe de condamnare la moarte a lui Nikolas Cruz, care a ucis 17 persoane la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland în 2018.

Trei jurați au votat pentru a-l cruța pe Cruz și, implicit, sentința a fost de închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, potrivit Death Penalty Information Center.

Dacă proiectul de lege va deveni lege, Florida se va alătura statului Alabama ca fiind singurele state în care nu este necesară o decizie unanimă a juraților.

Tony Montalto, a cărui fiică, Gina, a fost ucisă în împușcăturile din Parkland, a făcut presiuni pentru ca legislatorii din Florida să schimbe cerința juriului.

„Din cauza deciziei incorecte a juriului (…), victimele, frumoasa mea fiică, cei 13 colegi de clasă ai ei și cei trei profesori nu au primit dreptatea pe care o merită”, a declarat Montalto, în timpul unui interviu acordat, în Martie la WPLG, o filială ABC din Sudul Floridei, în timpul unui interviu.

DeSantis, despre care se crede în general că se gîndește la o campanie prezidențială în 2024, a accelerat eforturile de a-și construi un profil național, în special în jurul problemelor legate de criminalitate și Justiție. În Februarie, el a călătorit la New York, Chicago și Philadelphia pentru a vorbi în fața unor grupuri de aplicare a legii pe teme de Justiție penală.

În ultimii ani, în Statele Unite, în jurul pedepsei capitale s-au învîrtit întrebări juridice și etice, deoarece statele au întîmpinat dificultăți în procurarea medicamentelor pentru a aplica pedeapsa capitală prin injecții letale. Mai multe execuții au fost ratate în ultimii ani.

În 2017, Florida a adoptat o lege care prevedea ca pedeapsa cu moartea să fie impusă numai după o recomandare unanimă a unui juriu.

Legea a fost adoptată după ce Curtea Supremă a SUA a anulat o lege statală anterioară, afirmînd că aceasta permitea în mod neconstituțional judecătorilor să stabilească faptele care vor duce la o condamnare la moarte și nu juraților.