În cazul în care rușii vor cuceri Ucraina, extrema dreaptă din Ungaria va revendica Transcarpatia

Partidul ungar Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), va revendica Transcarpatia, regiune în Vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat Sîmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul – care are şase parlamentari în Legislativul ungar, cu 199 de legiuitori – a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.
"În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii", a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din Vestul Ucrainei.

"Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a spus el, atrăgînd aplauze din mulţime.

Ministerul de Externe al Ungariei şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.
Într-un interviu din Decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale publicat de purtătorul de cuvînt al Guvernului, Zoltan Kovacs.

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, urmează să se întîlnească, Luni, în Vestul Ucrainei, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, şi cu prim-ministrul Denis Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întîlnire între liderii celor două ţări.

Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.