În cazul avioanelor F-16 pentru Ucraina, Lavrov avertizează Occidentul că ”se joacă cu focul”

Occidentul "se joacă cu focul", a declarat Duminică şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat "o escaladare inacceptabilă", informează AFP.

"Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nici o îndoială", a declarat Lavrov, într-un interviu pentru televiziunea rusă, într-un fragment care a fost postat pe reţelele sociale de jurnalistul care i-a luat interviul, Pavel Zarubin.

"Este o escaladare inacceptabilă din partea "Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene care vor să slăbească Rusia", a subliniat Lavrov.

Potrivit lui Serghei Lavrov, prin livrările de arme moderne către Kiev, ”Occidentul vrea să-i "provoace Moscovei o înfrîngere strategică şi să dezmembreze Rusia”, o retorică folosită în mod regulat de liderii ruşi.

Susţinătorii Kievului au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vînătoare Armatei ucrainene, de teama unei escaladări a conflictului, însă SUA au dat în final undă verde, pe 19 Mai, pentru autorizarea livrării acestor F-16 pe care Kievul le cerea mereu.
Aceasta reprezintă o turnură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev, iar Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat drept "istorică" această decizie.
Calendarul livrărilor de avioane F-16, de fabricaţie americană, şi numărul lor nu sunt în acest stadiu fixate, iar piloţii ucraineni trebuie să fie în prealabil instruiţi timp de mai multe luni pentru a învăţa să le manevreze.

Săptămîna trecută, Preşedintele american Joe Biden a dat undă verde programelor de antrenament al piloţilor ucraineni pe F-16, iar omologul său ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat asigurări că avioanele nu vor intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Însă Ucraina doreşte să dispună de aceste avioane occidentale pentru a contracara puterea rusă în spaţiul aerian şi a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei, într-un moment în care Kievul susţine că a încheiat pregătirile înaintea unei contraofensive de amploare.
Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Rusia. (AGERPRES)