ÎN ŞAPTE SATE DIN RAIOANELE RÎŞCANI ŞI DROCHIA DEŞEURILE VOR FI COLECTATE SEPARAT

În şapte sate din raioanele Rîşcani şi Drochia a fost pus în funcţiune un serviciu de colectare separată a deşeurilor. De acesta vor putea beneficia peste 24 de mii de locuitori.

Serviciul a fost creat în cadrul proiectului „Sistem de colectare şi transport al deşeurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Rîşcani (satele Singureni, Corlăteni, Grinăuţi, Recea, Răcăria, Aluniş) – Drochia (s. Pelinia)”. Programul graţie căruia au fost lichidate 20 de gunoişti neautorizate este realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) din sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională şi ale Guvernului Germaniei.

Locuitorii din cele şapte sate vor separa deşeurile colectate pe categorii: hîrtie, sticlă, deşeuri menajere şi masă plastică. Costul lunar al serviciului de colectare separată a deşeurilor este de zece lei pentru persoanele nevoiaşe şi cele cu dizabilităţi, 30 de lei pentru o gospodărie, 50 de lei pentru instituţiile publice, o sută de lei pentru întreprinderi şi agenţi economici. Cei care nu vor utiliza serviciul şi vor transporta individual deşeurile vor achita un preţ de 30% din suma stabilită.

Bugetul total al proiectului de gestionare a deşeurilor solide în raioanele Rîşcani şi Drochia este de peste şapte milioane de lei. ADR Nord va continua să monitorizeze acest proiect şi în următorii trei ani.

Sursa: Moldpres