ÎN ACEST AN VOR FI OFERITE CIRCA 7 MII DE LOCURI LA BUGET ÎN UNIVERSITĂŢI

În acest an sunt puse în concurs  20475 de locuri de studii în universităţi. Dintre acestea, 6755 de locuri sunt cu finanţare bugetară. Candidaţii pot depune dosarele de admitere în perioada 16-27 iulie. Între 7 şi 9 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Educaţiei cele mai multe locuri bugetare sînt pentru domeniul general de studiu: „Ştiinţe ale educaţiei”, „Inginerie”, „Medicină”, „Ştiinţe exacte” etc. Mai multe locuri de studii, faţă de anul trecut, au fost alocate pentru ciclul II de studii – masterat. Din totalul de 9218 de locuri, 3568 sînt cu finanţare bugetară.
Ministerul Educaţiei a reiterat şi despre 7 specialităţi noi: „Managementul resurselor umane”, „Servicii anti-incendii”, „Filmologie, producţie film şi TV”, „Istoria şi teoria artelor plastice”, „Dramaturgie şi scenaristică”, „Managementul artistic” şi „Drept - Securitatea frontierei”.
În acest an candidaţii se vor putea înscrie la concurs concomitent la mai multe specialităţi din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituţii de învăţămînt superior, dar pot fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învăţămînt superior. Rezultatele intermediare vor fi anunţate pînă la 31 iulie, iar cele finale – pînă la 16 august. Începînd cu anul 2014, locurile cu finanţare bugetară, cu excepţia celor destinate copiilor orfani şi invalizilor de gradul I şi II, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară.
Admiterea 2013 în învăţămîntul superior se va desfăşura în 34 de universităţi, inclusiv 19 instituţii de stat şi 15 instituţii private. În colegii cererile vor fi depuse în perioada 1-31 iulie. Rezultatele vor fi anunţate pînă la 3 august. În caz de neacoperire a locurilor, în perioada 5-8 august curent, în colegii va avea loc concursul repetat. Rezultatele acestuia vor fi anunţate pînă la 10 august. Pentru colegii sînt oferite 8355 de locuri. Pentru instituţiile de învăţămînt secundar profesional sînt planificate în total 12035 de locuri. În şcolile profesionale depunerea cererilor se va efectua în două etape: în perioada 1 iulie - 10 august, cu anunţarea rezultatelor pînă pe 15 august, iar cea de-a doua – în perioada 15 - 20 august, cu anunţarea rezultatelor pînă pe 25 august.