În 2023, în Cisiordania ocupată, s-a înregistrat un număr record de violenţe ale coloniştilor evrei asupra palestinienilor

Numărul actelor de violenţă ale coloniştilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată a înregistrat un record în 2023, atacurile soldîndu-se cu cel puţin zece morţi, a anunţat, Luni, ONG-ul israelian pentru drepturile omului Yesh Din, transmite AFP, scrie Agerpres.

"Violenţa coloniştilor reprezintă politica Guvernului israelian", a denunţat organizaţia într-un comunicat, precizînd că ”numărul incidentelor, gravitatea acestora, numărul de israelieni implicaţi şi bilanţul violenţelor au doborît recorduri în 2023, în special din 7 Octombrie, dată la care gruparea palestiniană islamistă Hamas a atacat Israelul”.
"Ultimele două luni" de la acea dată "au fost deosebit de violente", a raportat Yesh Din, care a înregistrat 242 de acte de violenţă.

Zeci de case şi vehicule aparţinînd palestinienilor au fost avariate de colonişti în 2023, potrivit acestei organizaţii, care ţine un bilanţ al acestor violenţe din 2006.

Agenţia Naţiunilor Unite responsabilă de coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a înregistrat 1.225 de atacuri ale coloniştilor evrei asupra palestinienilor în 2023.

Printre aceste atacuri, Yesh Din menţionează două episoade deosebit de violente, comise de "un număr mare de colonişti israelieni": primul în Huwara în Februarie, şi al doilea în Turmus Ayya în Iunie, două oraşe palestiniene între Nablus (Nord) şi Ramallah ( centru).

"Sute de israelieni au atacat sate palestiniene, dînd foc la zeci de case şi vehicule", a detaliat Yesh Din.

În Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de Israel, 490.000 de colonişti trăiesc printre trei milioane de palestinieni. Aceste aşezări sunt considerate ilegale conform dreptului internaţional.

Yesh Din şi-a exprimat şi scepticismul faţă de ultimele date publicate de Poliţia israeliană, care susţine că această violenţă este în scădere în 2023 faţă de 2022.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale, Poliţia contabilizează doar numărul de plîngeri depuse, care este în scădere din cauza lipsei de încredere a palestinienilor în autorităţile israeliene, mai ales după formarea, de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, în Decembrie 2022, a unui Guvern aliat cu partidele de extremă dreaptă pro-colonişti.
Această lipsă de încredere "este consecinţa probabilă a politicii constante de clemenţă" faţă de colonişti şi a clasării a numeroase dosare penale "de natură ideologică comise de israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania, deoarece doar 3% din investigaţiile deschise se materializează prin puneri sub acuzare", a notat ONG-ul.
Cisiordania a cunoscut o intensificare a violenţei de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fîşia Gaza, pe 7 Octombrie 2023. Cel puţin 317 palestinieni au fost ucişi de Armată, dar şi de colonişti israelieni, potrivit unui bilanţ al Autorităţii Palestiniene.