Motivul halucinant pentru care un Tribunal spaniol l-a achitat pe un țigan după ce a lăsat însărcinată o fată de 12 ani

Un bărbat de 20 de ani care a violat și a lăsat însărcinată o copilă a ieșit liber dintr-un Tribunal spaniol, după ce judecătorul a decis că "relația" lor era justificată de cultura țiganilor.

La începutul săptămînii care a trecut, Tribunalul din Ciudad Real, în central Spaniei, a decis că, în "contextul socio-cultural" al etniei țigănești, a fost un factor care trebuie luat în considerare în cazul bărbatului acuzat de agresiune și abuz asupra unui minor. "Contextul socio-cultural" a dus la achitarea în totalitate a autorului, care și-a lăsat și victima de 12 ani însărcinată cu gemeni, notează The Publica.

În hotărîre, instanța a precizat că activitatea sexuală adult-copil a fost "întotdeauna consensuală" și "în cadrul unei relații romantice". În mod bizar, aceasta a declarat, de asemenea, că victima de 12 ani era "apropiată ca vîrstă și maturitate" de agresorul ei.

Bărbatul a fost arestat pentru prima dată după ce copilul a participat la o vizită la medic și s-a constatat că era însărcinată. Deși procurorii s-au luptat pentru o pedeapsă de 11 ani, instanța a decis achitarea, în ciuda faptului că vîrsta de consimțămînt în Spania este de 16 ani.

În ciuda legii, instanța a decis că bărbatul ar trebui să beneficieze de o excepție legală.

Acesta nu este primul caz de agresiune sexuală asupra unui copil în care instanța a luat în considerare obiceiurile urmate de o parte din populația țigănească a Spaniei.

La 27 Mai, cu doar o zi înainte de hotărîrea din Ciudad Real, Curtea Provincială din Leon a redus pedeapsa unui bărbat de origine țigănească în vîrstă de 24 de ani, care a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a copilei sale.

Deși bărbatul fără nume a lăsat-o însărcinată pe fată de trei ori cînd aceasta avea între 12 și 15 ani, Tribunalul a concluzionat că în cultura țigănească "uniunile de cuplu au loc la vîrste foarte fragede", o circumstanță care a acționat ca factor atenuant.

Deși inițial a fost condamnat la 37 de ani de închisoare, pedeapsa bărbatului a fost redusă la doar 8 ani și nouă luni. Cazurile au stîrnit indignare în Spania, unii politicieni ieșind în față pentru a condamna instanțele.

Beatriz Micaela Carrillo, membră a Congresului Deputaților care reprezintă Sevilla, a calificat hotărîrea drept "o rușine absolută", adăugînd: "Codul Penal nu exclude protecția minorilor de etnie țigănească, altfel s-ar apăra faptul că abuzarea, agresarea sau violarea fetelor de etnie țigănească are puține consecințe juridice.

De asemenea, Carillo a susținut că hotărîrile vor stimula rasismul împotriva țiganilor din Spania.

"Legea nu poate face excepții în cazul fetelor țigănci, sau să se bazeze pe "consimțămîntul" copilului pentru a reduce pedeapsa unui violator. În acest nonsens, se va adăuga o altă problemă: apariția sentimentului anti-țigan care va veni din declararea faptului că violarea unei fete de 11 ani după ce a lăsat-o însărcinată este ceva normal în rîndul țiganilor."