Motivele biblice pentru care preoții ortodocși români poartă barbă

Dacă ai ruga o persoană, la întîmplare, să descrie un preot ortodox, ar putea omite cu siguranță detalii despre veșminte, dar aproape sigur ar menționa barba. Ba chiar ar putea fi primul lucru pe care l-ar menționa. Cu toate acestea, nu mulți cunosc mai multe detalii despre acest aspect, scrie Manolică Anca în Adevărul.ro.

Atunci cînd întîlnești un preot, poți observa două mari caracteristici care sunt general valabile. Prima este legată de ținută, astfel că cei mai mulți dintre aceștia poartă straie negre sau veșminte specifice rangului pe care îl au.

Cea de-a doua caracteristică comună se leagă de existența bărbii. Mulți dintre clericii ortodocși poartă barbă, o diferență vizibilă a preoților din România comparativ cu cei din țările vestice. Însă de ce aceștia nu se bărbieresc?

Mulți ar sugera că acesta este modul lor de a-L ”imita” pe Hristos, deoarece multe icoane ortodoxe Îl înfățișează cu barbă. Într-o mare măsură, ar avea dreptate. Cu toate acestea, există și alte motive.

În capitolele 19 și 21 din Cartea Levit, aflăm că Dumnezeu le-a poruncit credincioșilor Săi să nu-și taie părul sau barba. Scripturile explică, de asemenea, cauza acestei interdicții. Epistola necanonică a lui Ieremia spune că purtarea părului lung și a bărbii era foarte răspîndită în rîndul oracolelor păgîne.

Legea lui Moise descuraja, în mod expres, astfel de practici păgîne în rîndul preoților evrei. Venerabilul Efrem Sirianul vine cu explicații suplimentare. El scrie că păgînii își lăsau părul și barba lungi pentru a le rade la un moment stabilit la un izvor, la un templu păgîn sau la un alt sanctuar păgîn. Așadar, tăierea părului și a bărbii nu era doar un ritual, ci o parte a cultului păgîn, notează catalog.obitel-minsk.com.

Pe lîngă aceasta, bărbații care își împleteau și tundeau bărbile încercau să pară mai blînzi, fiind asemănați cu femeile. Pentru a se ține departe de aceste asocieri dintre cele două sexe, biserica a decis interzicerea tăierea bărbilor.

Cu toate acestea, din punct de vedere legislativ, preoții au voie să se bărbierească. Însă, avînd în vedere că barba a devenit, în timp, un atribut indispensabil al înfățișării, cel mai probabil puțini sunt cei care aleg să facă asta, în semn de respect pentru meseria pe care o practică.