Moscova si Kievul se acuza reciproc, in legatura cu o presupusa lovitura asupra unei inchisori din Estul Ucrainei

Autoritățile ruse și ucrainene s-au acuzat,Vineri, reciproc, în legătură cu o presupusă lovitură asupra unei închisori din Estul Ucrainei, controlată de separatiști, unde Rusia spune că au pierit cel puțin 40 de prizonieri, relatează CNN, informează mediafax.

CNN nu a putut verifica imediat acuzațiile. Scurte secvențe video difuzate de rețelele rusești și de canalele de socializare din Donețk arată distrugeri extinse la o clădire și mai multe cadavre, dar locația nu poate fi verificată.

Închisoarea Olenivka, de lîngă Donețk, a fost folosită pentru a găzdui mulți dintre soldații ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol, în urmă cu cîteva luni.

Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că „regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sîngeroasă”.

„Centrul de detenție preventivă din zona așezării Elenovka (Olenivka), în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv din formațiunea Azov, a fost lovit de un atac cu rachete HIMARS”. Ministerul a susținut că „40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 au fost răniți. În plus, opt angajați ai secției de izolare au fost răniți”.

Ministerul rus al Apărării a reiterat afirmațiile făcute anterior de autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk

Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a acuzat forțele ruse că au efectuat „un bombardament de artilerie țintit asupra unei instituții corecționale din așezarea Olenivka, regiunea Donețk, unde erau deținuți și prizonieri ucraineni”.

„Ocupanții ruși și-au urmărit obiectivele criminale – să acuze Ucraina de comiterea de „crime de război”, precum și să ascundă torturarea prizonierilor și execuțiile”, a declarat Statul Major General.

„Presupusele bombardamente ale infrastructurii civile și ale populației de către Forțele Armate ale Ucrainei sunt minciuni și provocări absolute, a căror responsabilitate este purtată de Rusia.”

Comunicatul Statului Major General a adăugat: „Potrivit comandantului Forțelor de Rachete și Artilerie din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre al Forțelor Armate ale Ucrainei, Forțele Armate ale Ucrainei nu au lansat lovituri de rachete și artilerie în zona așezării Olenivka.”

„Trupele de rachete și artileria Forțelor Armate ale Ucrainei, datorită armamentului de înaltă precizie primit de la țările partenere, efectuează lovituri extrem de precise doar asupra obiectelor militare rusești.”

„Rusia a comis o altă crimă de război petrificatoare prin bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde a ținut prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toți partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internațional și să recunoască Rusia ca stat terorist”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba.