Monarhia britanică respinge restituirea către Etiopia a rămăşiţelor unui prinţ capturat în 1868

Monarhia britanică a respins solicitarea Etiopiei de a recupera rămăşiţele pămînteşti ale unui prinţ care a murit în Anglia în 1879, după ce a fost capturat, în copilărie, în Etiopia, de către Armata britanică şi îngropat la Castelul Windsor, informează AFP, potrivit agerpres

Prinţul Alemayehu a murit, potrivit istoricilor, la vîrsta de 18 ani la Leeds (Nordul Angliei) de pneumonie. Regina Victoria, care îl îndrăgea, a dorit ca el să fie înmormîntat în cripta regală a Capelei St. George aflată în incinta Castelului Windsor, la Vest de Londra.

Etiopia a cerut în repetate restituirea rămăşiţelor prinţului, care a fost dus cu forţa în Marea Britanie de către britanici după victoria acestora asupra Armatei Imperiului Etiopian în 1868. Fără succes însă.

Descendenţii lui Alemayehu au reiterat această cerere pentru BBC. ”Vrem rămăşiţele sale înapoi pentru că aceasta nu este ţara în care s-a născut”, a declarat unul dintre aceştia, pe nume Fasil Minas.

Dar Palatul Buckingham a respins cererea. ”Este foarte puţin probabil că va fi posibil să exhumăm rămăşiţele (lui Alemayehu) fără a deranja locurile de odihnă al unui număr mare de alte persoane aflate în vecinătate”, a declarat Luni un purtător de cuvînt pentru BBC, într-un comunicat.

Regina Elisabeta a II-a, care a murit în Septembrie anul trecut, se numără printre numeroşii membri ai familiei regale înmormîntaţi în Capela St. George. În comunicat, se precizează că, în trecut, Casa Regală „a dat curs cererilor delegaţiilor etiopiene” de a vizita capela.

Amintirea prinţului este încă vie în Etiopia. În timpul unei călătorii la Londra, în 1924, împăratul Haile Selassie a aşezat pe mormîntul acestuia o placă gravată în amharică, limba naţională a Etiopiei.

În 2007, Preşedintele Etiopiei, Girma Wolde-Giorgis, i-a cerut Reginei Elisabeta a II-a să aducă rămăşiţele prinţului în ţara sa.

Prinţul Alemayehu, născut în 1861, a fost capturat împreună cu mama sa, Împărăteasa Tiruwork, atunci cînd britanicii au cucerit fortăreaţa imperială din Maqdala la 13 Mai 1868.

Tatăl său, Împăratul Tewodros al II-lea, s-a sinucis în loc să se predea. Împărăteasa a murit în timpul călătoriei.

Regina Victoria s-a ataşat de Alemayehu. ”Mă temeam că nu va fi niciodată fericit (…) singur într-o ţară străină, fără părinţi”, a scris ea în jurnalul său. Viaţa lui „nu a fost fericită, plină de dificultăţi de tot felul, iar el era atît de sensibil, crezînd că oamenii se uitau la el din cauza culorii sale”, a recunoscut Regina.