MOLDOVA VA PARTICIPA LA FONDUL PARTENERIATULUI EUROPEI DE EST PENTRU EFICIENTA ENERGETICA SI MEDIU

Parlamentul a ratificat pe 14 mai Acordul de contribuţie dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la participarea ţării noastre la Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu.

Obiectivele Acordului sînt sporirea eficienţei energetice, în special a întreprinderilor din sectorul municipal, creşterea accesibilităţii serviciilor prestate de acestea şi reducerea emisiilor de CO2.

Potrivit proiectului, pentru perioada 2015-2018 ţara noastră urmează să achite o contribuţie de un milion de euro către Fond. Prima tranşă din această sumă, valoarea căreia este de 100 de mii de euro, va fi achitată în termen de o lună de la intrarea în vigoare a Acordului ratificat de Parlament.

Tudor Copaci, viceministru al Economiei a declarat la şedinţa Parlamentului că Republica Moldova ar putea beneficia din partea Fondului de circa 10-20 milioane de euro sub formă de granturi, contribuind doar cu un milion de euro.

Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu reprezintă un fond cu un capital de circa 93 de milioane de euro, iniţiat în anul 2009 de către Guvernul Suediei în colaborare cu instituţii financiare internaţionale.