MOLDOVA, SAT FARA CIINI, CU USATII PREZIDENTIABIL

Politica, pretext pentru diversiuni naţionale

Joi, 5 Martie, m-am uitat, în reluare, pe mediocrul post de televiziune N4, la bine gîndita emisiune „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonţa. Circ în regulă, iar aici nu-i vorba de moderator, ci de invitat, de atotştiutorul, atotinformatul, atotvizionarul şi atotfăcătorul Renato Usatîi. Din capul locului, ţin să precizez că nu pun nici o clipă la îndoială inteligenţa lui Usatîi, spontaneitatea, talentul nativ de cozeur pe placul unei anumite categorii de receptori şi capacităţile de mobilizator. E drept, îi cam fug ochii mereu prin părţi, iar asta înseamnă că se teme de ceva. Problema însă se pune atunci cînd analizăm şi constatăm în slujba cui şi pentru ce sînt utilizate aceste calităţi. Pretextul politic şi aşa-zisa lui grijă faţă de soarta moldovenilor sînt apă de ploaie, basme pentru alegătorii lui naivi, uşor de manipulat şi de corupt.

Raportîndu-mă la relativ modestele mele capacităţi de analiză şi sinteză, am ajuns la concluzia că Usatîi este „un pion care joacă cel puţin pe trei fronturi”. Politica pe care „o face” este doar un pretext legal pentru adevăratele diversiuni naţionale pe care şi le asumă „ca o misiune”. El nu este o emanaţie politică internă firească, nu este un individ care s-a lansat în politică din interiorul naţional al unor nemulţumiri colective locale. Cu nuanţele personalizate de rigoare, Usatîi este tot o creaţie artificială, agresivă şi străină de interesul naţional al Republicii Moldova ca şi Plahotniuc şi Ilan Şor. Pe toţi îi uneşte trecutul tenebros, cinismul, dispreţul bine mascat faţă de moldovenii cărora le pot cumpăra lesne votul ori simpatia, precum şi agerimea de a crea spectacole „generoase”.

Spre deosebire de Plahotniuc şi Şor, Usatîi are darul de a părea un golan politic simpatic, un tip cu priză la public, uşor de iertat de anumiţi oameni oricît li s-ar vorbi despre trecutul său controversat. Dar îi fug ochii prin părţi… Prin urmare nu poţi să-l crezi pe Usatîi că este un tip curat, cu un trecut imaculat care-l recomandă să fie un politician model, atîta timp cît biografia lui se împleteşte cu cea a unor interlopi periculoşi, de talie internaţională, cu organizaţii secrete obscure şi cu relaţii tenebroase în Republica Moldova ce pot atrage, cîndva, inculpări penale extrem de grave.

Acestea sînt şi motivele pentru care este un tip extrem de periculos. El nu este periculos ca politician, el este periculos pentru că i s-a încredinţat „o misiune politică”. Spun toate acestea pentru că am certitudinea că el este „detaşat, relocat” aici cu sarcini foarte clare. Nu degeaba îi fug ochii…

În timpul emisiunii amintite, Usatîi a dat clar de înţeles că are de gînd să devină un actor politic decisiv în viitoarele alegeri prezidenţiale. Dincolo însă de intenţiile lui prezidenţiale sugerate, totuşi, am înţeles şi două mesaje transmise în subtext. Unul era ameninţător, prin care a vrut să-i transmită clar Preşedintelui Igor Dodon că nu va mai cîştiga un mandat prezidenţial pentru că se implică el personal, avînd menirea de a se impune drept oponent redutabil, cu şanse de cîştig, şi chiar partener de discuţii de la egal la egal. Cealaltă nuanţă a mesajelor lui a cuprins intenţii şantajiste voalate, prin care dorea să transmită că e disponibil să negocieze anumite oferte generoase care i s-ar face în schimbul renunţării la a mai candida la alegerile prezidenţiale. Nu degeaba îi fug ochii prin părţi..

În contextul celor notate pînă acum, trebuie să reţinem contrastul dintre ceea ce este Usatîi în realitate şi pretenţiile lui de a fi perceput ca cel mai credibil, necompromis şi onorabil politician din această ţară, singurul garant al bunăstării şi viitorului întregului popor. Nici nu ne miră pentru că el consideră că Moldova e un fel de sat fără cîini, putînd intra, după bunul lui plac, în orice gospodărie pe care vrea s-o ia în proprietate.

Demn de reţinut este faptul că el „îşi consolidează credibilitatea” în faţa unor alegători naivi prin aceea că poate face dezvăluiri senzaţionale şi compromiţătoare despre absolut oricine şi orice. Oamenii simpli şi neinformaţi, mari amatori de circ, scandal şi bîrfe incendiare, înghit tot ceea ce le spune Usatîi fără să le treacă prin minte că multe din cele spuse de el nu pot fi probate. Reţeta de manipulare e simplă, dar eficientă.

În final, chiar dacă într-o formă sau alta am mai scris despre asta, reamintesc gravitatea a ceea ce înseamnă prezenţa şi expunerile lui Usatîi în spaţiul public.Este treaba serviciilor specializate să opereze conexiunile informative externe şi de comandă ale lui Usatîi, care sînt ostile ţării, dar şi conexiunile lui interne, care sugerează scurgeri de informaţii din zona politicului, a SIS, MAI, Procuratură etc. Acestea există deoarece, totuşi, unele „bombe mediatice” aruncate de el provin din zona informativă clasificată, ultrasecretă sau secretă. Coroborate, toate acestea se pot constitui în cauze penale extrem de grave la nivel de sabotare a interesului naţional ori trădare de Ţară. Oare SIS nu înţelege despre ce-i vorba? Este complice sau neprofesionist? Are sau nu SIS un serviciu profesionist de Analiză şi Sinteză? Se pare că nu şi nici nu-i pasă, de vreme ce Usatîi face ce vrea şi oferă cele mai cinice şi manipulatorii spectacole!

 

P.S. Aşa cum spuneam la început, emisiunea amintită am văzut-o „în reluare”. Dincolo de cele scrise mai sus, am constatat o chestiune unică, nemaivăzută poate decît la posturile de televiziune aflate sub comanda strictă a unor patroni obtuzi, neprofesionişti şi dictatori după bunul lor plac, dar şi la televiziunile din ţările cu regimuri dictatoriale. Aici mă refer la aceea că, în absolut toate pauzele de publicitate, N4 TV a difuzat în exclusivitate doar un filmuleţ publicitar al „Partidului Nostru”. Se înţelege că nu pe gratis! Din acest „motiv partinic exclusivist”, absolut nefiresc pentru un post comercial care ar trebui măcar să mimeze… polivalenţa editorială, este logic să ne întrebăm: Aceasta a fost condiţia, fireşte că plătită, pusă de Usatîi ca să accepte invitaţia la emisiune ori au fost negocieri anticipate consensuale? A devenit N4 TV post al „Partidului Nostru”, adică al lui Usatîi? Fireşte că nu-i condamnabil atîta timp cît poate exista şi transparenţă, căci, în lipsa acesteia, cu un Usatîi oricine dă de belele. Un post de televiziune este extrem de costisitor, motiv pentru care unii caută finanţatori şi în gaură de şarpe.

Mihai CONŢIU