MOLDOVA A TRANSMIS SI A DOUA PARTE A CHESTIONARULUI DE ADERARE LA UE

Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului Comisiei Europene pentru obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost transmis de către premierul Natalia Gavrilița ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, la evenimentul de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite IPN.

Șefa executivului a menționat că sînt 33 de capitole și peste 1800 de întrebări la care s-a muncit colectiv pentru a aduce Europa acasă, în Moldova. Premierul le-a mulțumit încă o dată tuturor celor care au contribuit la formularea răspunsurilor, pentru efortul depus și dedicație. „Vrem să facem parte din Uniunea Europeană ca să consolidăm statul de drept, să construim comunități reziliente și să îmbunătățim viețile oamenilor”, a declarat prim-ministra.

Ambasadorul Janis Mazeiks a menționat că aceste răspunsuri sînt „un cadou bun la casă nouă”. Or, reprezentanții UE lucrează aici, în Moldova, pentru beneficiul cetățenilor, ca ei să aibă o viață mai bună, o democrație mai bună și relații apropiate de UE. „Am fost foarte impresionat că în 11 zile după ce au fost puse primele întrebări a fost prezentat un pachet detaliat de răspunsuri. Astăzi sînt și mai impresionat, pentru că aceste șapte volume arată determinarea oamenilor din Republica Moldova să avanseze în relația cu UE”, a subliniat ambasadorul.

Prezentă la eveniment, Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne, a declarat că Republica Moldova a decis să avanseze pe calea aderării la Uniunea Europeană, a fost depusă cererea de aderare. „Mă bucură acest fapt și acum accelerăm procesul pe cît de mult posibil, prin diferiți pași. Astăzi am observat foarte clar că Moldova aparține familiei europene”, a spus Ylva Johansson.

Pe 22 aprilie, Republica Moldova a finalizat completarea primului chestionar primit după ce țara a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Sursa: IPN