MOLDOVA A PRIMIT CHESTIONARUL COMISIEI EUROPENE CU PRIVIRE LA CEREREA DE ADERARE LA UE

Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Documentul i-a fost transmis astăzi, la Luxemburg, vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, de către comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, transmite IPN.

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, arătînd cît sîntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a declarat șeful diplomației moldovenești.

Nicu Popescu a subliniat că Republica Moldova își accelerează parcursul european. „Am reiterat că sîntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim, și prin istoria comună pe care o avem”, a adăugat Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului, urmează o perioadă de muncă intensă. Instituțiile sînt pregătite să furnizeze informațiile necesare în cel mai scurt timp. În proces vor fi implicate nu numai autoritățile, ci și societatea civilă „pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

„Odată în plus dorim să demonstrăm că sîntem o țară în care democrația funcționează, reformele sînt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil!”, a mai spus Nicu Popescu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în data de 3 martie.

Sursa: IPN