Modelul Estoniei, unde abandonul scolar este zero. Scolile sunt autonome, parintii au doar obligatia de a-si trimite copiii la ore

În Estonia nu există abandon școlar, iar estonienii au reușit să îşi transforme educaţia după modelul finlandez. Despre toate acestea a vorbit la emisiunea "Pașaport Diplomatic" de la Digi24.ro adjunctul ministrului Educaţiei, Mart Laidmets.

Martin Laidmets, vice-ministrul Educației:  "Am învăţat multe de la Finlanda, pentru că este o ţara vecină şi am făcut schimbări curajoase în anii 90, dar încă păstrăm şi părţile bune din sistemul vechi. În timpul comunismului aveam cursuri bune de matematică, ştiinţe naturale, bineînţeles, umanul şi ştiinţele sociale erau mai slabe, la fel şi integrarea anumitor materii în şcoli. Dar am învăţat de la Finlanda şi am făcut primele schimbări în 1996 şi durează mult în sistemele de educaţie pînă vezi efectele schimbării.

Curriculumul de bază naţional este acelaşi pentru toată lumea. Dar şcolile sunt diferite. Sunt şcoli private, şcoli ale municipalităţii, şcoli care ţin de Guvernul central, dar scopul este acelaşi, obiectivele. Şi putem spune că acelaşi sistem era şi în perioada sovietică, dar ce este specific pentru Estonia este faptul că şcolile sunt cu adevărat autonome. Îşi pot folosi propriile metode pentru atingerea obiectivelor. Nu trebuie să facă toţi lucrurile în acelaşi fel, dar trebuie să atingă toţi aceleaşi obiective, următorul nivel.

Deci, am păstrat o parte din metoda prin care fiecare copil, fiecare băiat şi fată din fiecare colţ al Estoniei trebuie să primească o educaţie foarte bună. Dar, bineînţeles, este diferită viaţa din zonele rurale, dintr-un sat mic, şi cea din şcolile mari, din Tallinn. Dar calitatea educaţiei trebuie să fie aceeaşi."

De-a lungul anului școlar, toţi profesorii din ţară sunt testaţi. Statul îşi poate da seama astfel unde sunt situaţii care trebuie îmbunătăţite, astfel încît să nu sufere calitatea educaţiei. Pentru estonieni este esenţial ca toţi copiii să aibă şansa să meargă la şcoală.

Martin Laidmets, vice-ministrul Educației: "Unul dintre punctele puternice ale sistemului nostru este că nu contează condiţia socio-economică. Chiar şi copiii din familiile foarte sărace pot primi educaţie foarte bună.

Educaţia de bază, care se face în 9 ani, este obligatorie pentru toată lumea. Primeşti prînzul gratuit la şcoală, manuale gratuite şi, bineînţeles, la şcolile publice nu se plăteşte taxă de şcolarizare.

De fapt, totul este gratuit, părinţii sunt responsabili doar să îşi trimită copilul la şcoală şi din punctul acesta de vedere nu avem probleme.

În societatea noastră toată lumea înţelege că este crucial să oferim această posibilitate fiecărui copil".

Echipa Digi24 a filmat într-una din cele mai vechi şcoli din Tallinn, pentru a vedea cum se aplică autonomia. A nimerit la ora de robotică şi pentru că filmarea s-a suprapus cu începutul pandemiei de coronavirus, a putut experimenta o creaţie de-a elevilor estonieni: roboţi din lego. 

Acest concept este dezvoltat de un profesor de informatică, care îşi educă elevii să stăpînească tehnici de construcţie, dar şi de programare a maşinilor. Sunt şi teme de făcut, dar predarea cursului este ca o joacă.

Külliki Kaju, profesor de robotică: "Le place atît de mult încît ar vrea să stea aici mai mult decît la cursurile de matematică sau ştiinţe naturale. Dar din păcate, avem numai 45 de minute pe săptămînă (n.r. pentru fiecare clasă), pentru că în Estonia există o limitare a numărului de cursuri pe care un elev le poate urma. Cea mai mare parte a materialelor a fost făcută de mine.

În Estonia nu avem în curriculumul naţional cursuri de robotică. Este ceva nou şi este mult de muncă pentru mine, dar chiar îmi place. Mă joc cu Lego toată ziua, deci este o slujbă de vis pentru mine".