Miroase a pute: Candu a vorbit la telefon cu ambasadorul SUA

Plahotniuc și Șor sunt încă în Țară prin acest individ încă nepedepsit

Mihai Conțiu                  

Vineri, 8 Mai, ”grupul parlamentar” al precupeților politici aflați sub acoperirea așa-zisei grupări Pro Moldova a anunțat, cu o emfază ușor de sesizat, că bossul lor negustor politic, Andrian Candu, ”a avut o discuție, la telefon, cu ambasadorul american Dereck J. Hogan”. Nu e clar cine pe cine a sunat, pentru că ”prudenții” din acest grup neinculpat încă penal au evitat să spună. Acum citiți și comunicatul dat publicității, rugîndu-vă să rețineți cu cîtă prețiozitate a fost conceput, de parcă finul lui Plahotniuc a vorbit de la egal la egal cu ambasadorul SUA, care și-ar fi însușit ”cu docilitate” tot ceea ce Candu, ca ”politician onest și experimentat”, i-a comunicat ca fiind adevăruri politice indiscutabile!

„Părțile au făcut un schimb de opinii legat de ultimele evoluții politice din Republica Moldova. Andrian Candu a comunicat despre motivele lansării inițiativei de creare a unui bloc anti-guvernamental. Potrivit lui, în situația dezastruoasă în care a fost adusă țară de Guvernul controlat de Președintele Igor Dodon, este nevoie urgentă de instituire a unui Executiv eficient, loial jurămîntului dat la învestire, care să asigure depășirea crizei social-economice în care am ajuns, precum și să poată organiza alegeri prezidențiale libere și corecte”. Totodată, Andrian Candu a atenționat asupra „recidivelor guvernării în promovarea unor acte neconstituționale care ascund scheme și interese de grup și vin să prejudicieze interesul statului și al oamenilor”.

Ca o paranteză, personal, în calitate de jurnalist supus legilor și care urăște de moarte nelegiuirea, n-o să înțeleg niciodată de ce Guvernul Maia Sandu, în regim de urgență, nu i-a inculpat penal și nu i-a arestat preventiv pe Candu și ”suita lui penală”?! Motive erau cu duiumul – complicitate la uzurparea Puterii de Stat, subminarea economiei naționale, constituirea într-un grup de crimă organizată etc.! Oare Maia Sandu și Năstase au anticipat viitorul, adică prezentul de astăzi, spre a se folosi de el într-o lovitură de Stat împotriva actualilor guvernanți? O lovitură de Stat împotriva celor care au jucat un rol decisiv în alungarea lui Plahotniuc și eliberarea Țării din captivitatea acestuia? O lovitură de Stat în complicitate cu cei împotriva cărora spun că au luptat, Plahotniuc și Șor, prin intermediul unora ca Andrian Candu și restul bandei politice? Dar să revenim la discuția telefonică dintre Candu și ambasadorul SUA.

Personal, am convingerea că, indiferent cine a inițiat-o, Candu are motive să stea pe jeratic. Sunt sigur că ambasadorul Hogan este cel care i-a demonstrat clar lui Plahotniuc ”că nu mai are nici o putere”, acesta fiind motivul pentru care a și rupt-o la fugă din Țară ca un iepure fricos. Nu intru în alte detalii! Cert e că, într-o primă fază, americanii au avut nevoie de Plahotniuc sub aspect informativ. Sunt sigur că le-a spus tot ce trebuia despre rețelele lui mafiote, inclusiv despre cele românești. Acum nu mai au nevoie de el și sunt sigur că vor găsi o cale legală să se descotorosească de el. Americanii nu au nici un motiv să se grăbească.

Ca de obicei, Plahotniuc crede că îi poate manipula pe toți – și pe americani, și pe moldoveni, și pe ruși, dar și pe complicii lui din România care nu se pot despărți de el. Pentru asta, l-a delegat pe Șor să-i subvenționeze partidul lui, Pro Moldova. Cu alte cuvinte, ”el nu are nici o treabă cu asta”, deși se pare că ”românii au pus botul”, adică i-au recepționat strategia. Acum piticul politic obraznic Candu a ajuns să discute la telefon cu Hogan. Îmi și imaginez cu cîtă reținere diplomatică l-a ascultat. De parcă Hogan nu știe că Andrian Candu este finul lui Plahotniuc! De parcă Hogan nu știe ce înseamnă acuza lui la adresa actualilor guvernanți, despre care spune că ”au adus Țara într-o situație dezastruoasă”! Într-o ”situație dezastruoasă” în comparație cu ce altă situație precedentă ”pozitivă”, că e doar una, pentru că spune ”au adus-o”? ”Situația precedentă în care se afla Țara” e cea în care Plahotniuc o controla, inclusiv parlamentar prin Candu. De parcă Hogan nu știe asta! Candu mai acuză guvernanții că ”promovează acte anticonstituționale care ascund scheme și interese de grup”! Tocmai Candu! De parcă Hogan nu știe cîte acte anticonstituționale și legi antinaționale favorabile Statului mafiot controlat de Plahotniuc a promovat Candu în calitate de președinte al Parlamentului! Teama lui Candu, însă, e aceea ca Hogan să nu-i facă și lui o vizită de un sfert de oră așa cum i-a făcut-o nașului său.

Cu excepția complicilor lui Plahotniuc din România, am convingerea că americanii, care deja știu atîtea, și europenii nu vor agrea în ruptul capului o coaliție, fie și conjuncturală, din care să facă parte rămășița Statului mafiot al lui Plahotniuc, Pro Moldova, în scopul răsturnării prin forță a actualei guvernări. De parcă Hogan și chiar și europenii nu văd cum Candu cumpără efectiv deputați, după modelul lui Plahotniuc, ca să-și creeze o grupare suficient de numeroasă și tentantă pentru Sandu și Năstase, pentru a-l invita la negocieri ca să participe la o lovitură de Stat ”discretă”, sub acoperirea unei ”majorități parlamentare” constituite ad-hoc! Asta pe timp de criză pandemică! Asta în condițiile în care, consensual, nu au pe cine pune în locul actualilor guvernanți, cînd nici un fel de alianță a lor nu poate rezista măcar o săptămînă!!