Ministrul ungar al Energiei a votat impotriva planului UE de reducere a consumului de gaz

Ministrul ungar al Energiei a votat, în Consiliul Uniunii Europene, împotriva planului Comisiei Europene privind reducerea voluntară a consumului de gaze, iar Ungaria consideră că versiunea aprobată este oricum mai flexibilă decît cea iniţială, informează mediafax.

„Tocmai a fost aprobată în Consiliul UE propunerea de reducere cu 15% a consumului de gaz între 1 August 2022 şi 23 Martie 2023. O largă majoritate, doar Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, secretar de stat în Ministerul german al Energiei, citat de publicaţia Die Welt.

Oficiali de la Budapesta, citaţi de site-ul Index.hu, au confirmat că reprezentantul Ungariei a votat împotriva proiectului, care oricum este mai flexibil decît versiunea iniţială elaborată de Comisia Europeană. Planul prevede reducerea voluntară a consumului de gaze de către statele Uniunii Europene şi conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul prevede şi măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei.

Versiunea propusă în final a fost flexibilizată în contextul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia.