Ministrul Securității Naționale din Israel: "Dreptul nostru la viaţă este mai important decît libertatea de mişcare a palestinienilor”

Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, Ben Gvir, care este liderul unei formaţiuni de extremă dreapta, a afirmat, Joi, că dreptul la viaţă al evreilor este mai important decît dreptul la liberă circulaţie al palestinienilor, într-o vizită la scena unui atac palestinian dintr-o colonie din Cisiordania ocupată, soldat cu un mort şi opt răniţi, relatează EFE, Reuters şi AFP.

”Dreptul nostru la viaţă este mai important decît libertatea de mişcare a palestinienilor”, a spus Ben Gvir.

"Distribuim din ce în ce mai multe arme. Unii mă criticau acum şase luni pentru această politică, dar cred că acum toată lumea înţelege că armele salvează vieţi", a adăugat el.

Poliţia a indicat, după atacul de Joi, că doi dintre atacatori au fost doborîţi de civili înarmaţi.
În atacul de Joi, trei bărbaţi au deschis focul cu arme automate asupra vehiculelor blocate într-un ambuteiaj în apropiere de colonia Maale Adumim, aproape de Ierusalim.
Violenţele din Cisiordania s-au intensificat după războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, declanşat de un atac fără precedent lansat pe 7 Octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate în Sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise atunci, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Armata israeliană a lansat o ofensivă care a făcut peste 29.000 de morţi în Gaza, marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, împingînd enclava palestiniană într-o criză alimentară şi umanitară.

Tot potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, trupele israeliene şi coloniştii au ucis cel puţin 400 de palestinieni din Cisiordania în această perioadă.

Ben Gvir a fost condamnat în trecut pentru incitare la rasism, vandalism şi susţinerea unei organizaţii teroriste israeliene.