Ministrul israelian al Securității Naționale a declarat că Israelul va controla fără echivoc Fîşia Gaza

Ministrul israelian al Securităţii Naţionale, politicianul de extremă-dreapta Itamar Ben Gvir, a declarat, Marţi, că ”numai statul Israel va controla fără echivoc Fîşia Gaza odată ce războiul din enclava palestiniană se va fi încheiat”, şi a susţinut că lui, "personal", i-ar plăcea să trăiască acolo, relatează agenţia EFE.

"Mie, personal, mi-ar plăcea să trăiesc în Gaza", a spus ministrul Ben Gvir, într-un interviu acordat portalului de ştiri ultra-ortodox Kikar Hashabbat, a cărui audienţă este formată în principal din comunitatea haredi.

"Nu doar vom recupera aşezările - evacuate în 2005 -, dar pasul cel mai important este să încurajăm imigraţia voluntară. Trebuie să aducem cît mai mulţi oameni", a indicat ministrul de extremă-dreapta, care a fost condamnat în trecut pentru incitare la rasism, vandalism şi susţinere a unei organizaţii teroriste israeliene.

Cît despre operaţiunea militară israeliană în oraşul Rafah din Fîşia Gaza, care continuă în pofida unor critici internaţionale faţă de acţiunea desfăşurată în acest oraş de la graniţa egipteană spre care au fugit circa un milion de palestinieni refugiaţi din calea ofensivei militare israeliene în războiul cu gruparea Hamas, acelaşi ministru israelian a spus tranşant: "La Rafah va fi un război total, pînă cînd vom termina".

El consideră că Israelul ar trebui să lanseze un război deschis şi împotriva mişcării Hezbollah din Liban, unde zilnic sunt schimburi de focuri cu aceasta la graniţă. "Nu putem termina fără un război în Nord, trebuie să intrăm pe cale terestră şi să începem luptele acolo", spune ministrul Itamar Ben Gvir.

De cînd a început războiul în Fîşia Gaza, acest ministru s-a remarcat de mai multe ori prin declaraţiile sale radicale împotriva palestinienilor. Partidul său de extremă-dreapta, Forţa Evreiască, face parte din coaliţia de guvernare a premierului Benjamin Natanyahu.