MINISTRII DE EXTERNE DIN MOLDOVA SI TURCIA AU SEMNAT PLANUL DE CONSULTARI PENTRU 2022-2023
Ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, alături de ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, au semnat astăzi Planul de consultări între ministerele afacerilor externe ale ambelor state pentru anii 2022 – 2023. Ceremonia de semnare a documentului a avut loc la Chișinău, unde ministrul turc se află într-o vizită, la invitația omologului său moldovean, transmite IPN.
Potrivit ministrului Nicu Popescu, planul prevede un calendar concret de acțiuni între responsabilii de dialogul politic, consular, dar și pe dimensiunea comunicării și diplomației publice dintre ambele ministere. „Menirea diplomației este să fie aproape de cetățean și interesele acestuia și deja cetățenii noștri se bucură de posibilitatea de a călători între Republica Moldova și Republica Turcă în baza buletinelor de identitate. Dar noi ținem foarte mult la niște pași ulteriori pentru a facilita în continuare situația concetățenilor noștri care călătoresc între statele noastre”, a adăugat Nicu Popescu.
Oficialii au discutat despre finalizarea procedurilor de ratificare a Acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, despre măsurile luate pentru a limita prețurile la roaming, dar și pentru a mări frecvența zborurilor dintre Moldova și Turcia, mai ales în perioada de vară. Cei doi miniștri au avut un schimb de păreri referitor la situația politică și de securitate din regiune. Au discutat despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, cît și despre interacțiunea dintre cele două state, Republica Moldova și Turcia, în Organizația pentru cooperare Economică în Regiunea Mării Negre.
Nicu Popescu susține că Turcia este un partener economic cheie pentru Republica Moldova, plasîndu-se pe locul patru printre partenerii comerciali, avînd o pondere circa 9% pentru exportatorii moldoveni, ceea ce este foarte important pentru economia Moldovei. În Moldova sînt în jur de 1100 de companii cu capital turcesc, care aduc investiții. Dar există ambiția de a o dezvolta relația bilaterală și mai mult, inclusiv prin aprofundarea acordurilor de liber schimb existent dintre Moldova și Turcia.
Ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că pentru Turcia este importantă stabilitatea și integritatea teritorială a Moldovei. UTA Găgăuzia, parte integră a Republicii Moldova, formează o punte de prietenie. În opinia sa, sînt foarte importante reglementările legale privind funcționarea unității teritorial-autonome și este încîntat că Moldova aplică aceste prevederi.
Mevlüt Çavușoğlu a mai subliniat că Turcia și-ar dori deschiderea unui consulat onorific la Bălți. Legat de perioada pandemică, oficialul a remarcat că, în pofida vremurilor dificile, volumul comercial dintre cele două state crește și va atinge în curînd un milion de dolari.
Oficialul își dorește o dezvoltare mai intensă a relațiilor turistice, pentru că observă că pentru moldoveni Turcia reprezintă prima țară ca destinație de vacanță. În altă ordine de idei, Mevlüt Çavușoğlu a remarcat că, dacă va fi necesar, Turcia este gata să livreze o altă partidă de vaccinuri Republicii. Acesta a l-a invitat pe Nicu Popescu la Forumul Diplomației din Turcia, din anul viitor.
Sursa: IPN