MINISTERUL DE EXTERNE RUS: CRESTEREA PREZENTEI NATO IN ROMANIA SI EUROPA DE EST ESTE UN PAS PERICULOS

Creşterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianţa, a afirmat joi purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, comentînd disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenţia oficială rusă TASS.

"Creşterea prezenţei forţelor NATO pe flancul de est, sau, după cum spun ei, în «ţările din prima linie», este un pas periculos fără precedent care încalcă absolut orice acord la care se poate gîndi cineva, iar lucrul cel mai important este că încalcă Actul Fondator NATO-Rusia, în continuare valabil", a spus Aleksandr Lukaşevici.

În opinia sa, documentul menţionează că "părţile şi-au asumat obligaţia să nu sporească excesiv armamentul şi echipamentele de luptă, aşa-zisele «forţe substanţiale de luptă», cu toate că Rusia a insistat asupra clarificării acestei formulări. "NATO şi Rusia, împreună cu celelalte state-părţi, vor căuta să consolideze stabilitatea prin dezvoltarea măsurilor pentru a preveni orice pericol potenţial din partea forţelor convenţionale în regiunile agreate din Europa, care includ Europa Centrală şi de Est", scrie în Actul Fondator, a adăugat oficialul rus, potrivit emisiei în limba engleză a agenţiei TASS.

"Din cauza lipsei de claritate cu privire la acest aspect, dacă guvernul României consideră că este posibilă să sporească prezenţa NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea acestui puternic «pumn înarmat», trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest pas şi consecinţele pentru securitatea regiunii", a mai afirmat Aleksandr Lukaşevici.

"Am subliniat în repetate rînduri că în această situaţie trebuie aplicat principiul reţinerii mutuale", a adăugat diplomatul rus. "În cazul în care aceste informaţii corespund realităţii, trebuie ţinut cont de faptul că Federaţia Rusă îşi rezervă dreptul de a avea în vedere acest factor esenţial în planificarea sa militară", a mai declarat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei de la Moscova, încheie TASS.

Guvernul român a aprobat joi o serie de modificări şi completări la Legea nr. 291/ 2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, informează Biroul de presă al Executivului.

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se introduc "soluţii legislative care să permită implementarea pe teritoriul României a măsurilor de reasigurare aliate".

"Ca stat membru NATO, România şi-a asumat o serie de angajamente în susţinerea efortului de apărare colectivă a organizaţiei. Planul de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei (Readiness Action Plan), adoptat ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, prevede o serie de măsuri de reasigurare şi de adaptare a statelor NATO la noile provocări, riscuri şi ameninţări ale mediului internaţional de securitate.

Cele mai importante dintre aceste măsuri prevăd înfiinţarea unor elemente multinaţionale de comandă şi control pe teritoriul unor state membre ale Alianţei (printre care şi România), pentru sprijinul integrării forţelor NATO, prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate ale unor state NATO, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor operaţiuni, precum şi creşterea numărului de exerciţii avînd ca scop apărarea colectivă", precizează sursa citată.

În comunicat sînt menţionate şi domeniile acoperite de modificările şi completările propuse de Executiv: "prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire; adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României la nevoile de instruire; optimizarea modalităţii de acordare a sprijinului naţiunii gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă; adaptarea procedurilor de înfiinţare/dislocare a unor comandamente, entităţi/elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO".

Sursa: Agerpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31