MINISTERUL DE EXTERNE RECOMANDA CETATENILOR SA SE ABTINA DE LA CALATORII IN UCRAINA

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău recomandă cetățenilor să se abțină de la călătorii neesențiale în Ucraina, iar celor care deja se află pe teritoriul statului vecin, să evalueze necesitatea de a rămîne în această țară. Recomandarea vine în contextul evoluțiilor de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și a anunțurilor unor companii aeriene de a-și sista zborurile spre/dinspre Ucraina, transmite IPN, cu referire la un comunicat al MAEIE.

Totodată, MAEIE recomandă cu prioritate cetățenilor moldoveni să evite orice deplasare în regiunile de est ale Ucrainei și să ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și de anunțurile autorităților ucrainene.

În cazul în care totuși cetățenii moldoveni rămîn pe teritoriul Ucrainei, ei sînt îndemnați să manifeste prudență atunci cînd își planifică deplasările și să evite zonele în care se desfășoară evenimente cu participarea unui număr mare de persoane. La fel, este important ca cetățenii moldoveni să dețină acte de călătorie valabile și mijloace financiare suficiente pentru ca să poată pleca din Ucraina.

MAEIE continuă să analizeze cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate. Astfel, ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămîn operaţionale şi acţionează pentru a acorda asistenţă şi protecţie consulară cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei. În context, cetățenilor li se recomndă să verifice regulat alertele de călătorie emise de MAEIE, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau să contacteze Ambasada Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.

Astfel, au fost create linii ale telefoanelor de urgență ale misiunilor diplomatice, care sînt active în regim 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămînă: Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md; Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md.

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: call.center@mfa.gov.md.

Sursa: IPN