MINISTERUL APARARII DIN ROMANIA, DESPRE O POSIBILA CHEMARE LA ARME A MOLDOVENILOR CU CETATENIE ROMANA

Ministerul Apărării Naționale din România a publicat, la începutul lui iulie, un proiect care aduce mai multe modificări la Legea privind pregătirea populației pentru apărare, iar cea care a atras atenția este că românii din străinătate vor avea la dispoziție 15 zile ca să se întoarcă în țară în caz de război. Într-un răspuns pentru Radio Europa Liberă, Ministerul român a precizat că, potrivit legislației în vigoare, îndeplinirea serviciului militar este obligatorie „numai pentru cei care și-au stabilit sau restabilit domiciliul în România”. Însă, proiectul de modificare se află în prezent la consultări publice, transmite IPN.

După publicarea proiectului, pe mai multe portaluri și forumuri de limbă rusă din Republica Moldova au apărut știri și comentarii în care se spunea că „cetățenii moldoveni cu pașapoarte românești vor fi obligați să apere cu arma în mînă interesele României și ale NATO, iar dacă vor refuza – vor ajunge la închisoare”. „Informațiile și opiniile exprimate în spațiul public din Republica Moldova referitoare la așa-zisele obligații militare care vor fi instituite pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenia României se bazează pe speculații și interpretări cu intenții vădit alarmiste ale unui proiect de lege aflat în faza inițială”, a comentat Ministerul Apărării de la București în răspunsul la solicitarea Radio Europa Liberă Moldova.

Ministerul a precizat că, potrivit legislației în vigoare, îndeplinirea serviciului militar este obligatorie „numai pentru cei care și-au stabilit sau restabilit domiciliul în România”. Un articol din varianta inițială a legii, adoptată în 2006, prevede că românii care au cetățenie dublă sau multiplă îndeplinesc serviciul militar la instituirea stării de asediu, a stării de mobilizare și a stării de război conform acordurilor încheiate între România și țara respectivă. „Relațiile de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Moldova se desfășoară cu respectarea statutului de neutralitate al țării vecine. (...) Între cele două ministere ale apărării, din România și Republica Moldova, nu se află în negociere și nu se intenționează semnarea unui acord prin care să se reglementeze problematica dată”, a explicat Ministerul Apărării Naționale din România.

O bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova care și-au redobîndit cetățenia română nu au domiciliu stabil în România și dețin doar pașapoarte românești, care le permit să călătorească liber și să lucreze în țările Uniunii Europene. Există însă și moldoveni care și-au stabilit reședința în România pentru a obține buletine de identitate, din varii motive, cum ar fi alocațiile pentru copii oferite de statul român, dar nu locuiesc la adresa din buletin. Or, este cunoscută practica înscrierilor lor fictive cu domiciliul peste Prut, uneori cu sutele sau chiar cu miile la aceeași adresă.

Nu este clar deocamdată dacă bărbații din această categorie vor fi obligați să se prezinte la centrele militare din raza localităților unde au domiciliul în România în caz de mobilizare. Responsabilii de la minister spun că au propus spre consultări o primă variantă a proiectului, iar cea finală va aduce clarificări cu privire la îndeplinirea serviciului militar de către cetățenii români care au dobîndit prin adopție, prin acordare la cerere sau care au redobîndit cetățenia română.

La această etapă, au loc consultări cu celelalte instituții ale sistemului de apărare din România și cu reprezentanți ai societății civile. Proiectul în forma finală va fi înaintat, după aprobarea Guvernului, către Parlament pentru dezbateri și adoptare. Acest lucru s-ar putea întîmpla cel devreme în toamnă, pentru că deputații români sînt în vacanță.

Potrivit unor date din 2021, numărul cetățenilor moldoveni care au cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns la peste 640 de mii dintr-o populație de 2,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova.

Sursa: IPN