Militarii Garzii de Onoare au reprezentat Republica Moldova la parade din diferite state, precum Romania, Ucraina, Franta, Bulgaria, Lituania ș.a.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, generalul Victor Gaiciuc, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, face cîteva precizări privitoare la dezinformările din mass-media despre detașarea unui grup de militari din Compania Gărzii de Onoare a Armatei Naționale la parada militară de la Moscova din 24 Iunie.

”În contextul răspîndirii informațiilor false și tendențioase privind cheltuielile din bugetul public național alocate pentru detașarea unui grup de militari din Compania Gărzii de Onoare a Armatei Naționale la parada militară de la Moscova din 24 iunie a.c., precum și privind livrarea, la 19 aprilie curent, a unui lot de ajutor umanitar din Republica Populară Chineză cu o aeronavă a Federației Ruse, țin să comunic următoarele:
La indicația șefului statului, am fost împuternicit să asigur buna desfășurare a activităților mai sus enunțate. În acest sens, menționez că cheltuielile aferente detașării contingentului, pentru pregătire și participare la ceremonia militară, sunt totalmente acoperite de organizatorii evenimentului.

Subliniez că militarii Gărzii de Onoare au reprezentat Republica Moldova la parade din diferite state, precum România, Ucraina, Franța, Bulgaria, Lituania ș.a., țările gazdă asumîndu-și toate cheltuielile în acest scop.

Totodată, în legătură cu misiunea umanitară efectuată cu aeronava rusească care a transportat din China în Moldova un lot cu echipament medical destinat luptei împotriva COVID-19, reiterez că cheltuielile pentru zborul dat au fost suportate de către autoritățile Federației Ruse.

Cantitatea necesară de combustibil pentru întoarcerea aeronavei din Chișinău la Moscova a fost oferită de către compania Lukoil Moldova. Respectiv, aceasta a fost scutită de taxe fiscale, la fel ca alte companii, care în perioada de criză au contribuit cu ajutoare la înlăturarea consecințelor pandemiei.

În contextul dat, țin să menționez că este regretabil faptul că unele persoane, inclusiv politicieni, în mod intenționat manipulează opinia publică și recurg la falsuri. Astfel, fac apel către mass-media să ne solidarizăm împotriva falsificatorilor realității și să desfășurăm activități de informare corectă a concetățenilor, pentru a-i ajuta să nu devină victime ale manipulărilor informaționale, puse la cale de persoane și grupuri de interese politice sau de altă natură.”