Milioane de francezi au cerut ajutor alimentar in timpul izolarii din Primavara

Asociaţia franceză de ajutor Secours Populaire a înregistrat o explozie a cererilor de ajutor alimentar în perioada măsurilor de izolare strictă impuse în această Primăvară în Franţa din cauza pandemiei de coronavirus, aproape unul din doi solicitanţi fiind nou înscrişi, relevă un raport al societăţii non-profit făcut public Miercuri, potrivit agerpres.

În cele două luni de închidere decise de autorităţi, 1.270.000 de oameni au solicitat ajutorul asociaţiei, faţă de 3,3 milioane de solicitanţi în tot anul 2019. Dintre solicitanţi, în 45% din cazuri a fost vorba de persoane necunoscute anterior asociaţiei, a stabilit studiul realizat cu ajutorul institutului Ipsos, citat de AFP.

„Este o cifră absolut enormă”, a avertizat Henriette Steinberg, secretar general al societăţii. „Dar mă tem că va continua să crească”, a adăugat ea.

Izolarea a accentuat şi inegalităţile şcolare, scoţînd la iveală „lipsa de echipamente informatice (calculatoare, imprimante) şi de acces la internet pentru a participa la şcoala online, locuinţe inadecvate pentru a putea studia în linişte”, se arată în raport, potrivit căruia 500.000 de copii au rămas în urmă cu şcoala.

Studenţii, dintre care mulţi lucrează part-time pentru a-şi finanţa studiile, reprezintă o altă categorie grav afectată de criză şi de şomajul care a însoţit-o.

„Nu ne-am mai confruntat cu o situaţie asemănătoare de la Al Doilea Război Mondial şi toţi aceşti oameni au nevoie urgent de ajutor”, subliniază Steinberg. „Mulţi dintre ei nu au mai cerut niciodată ajutorul nimănui. Iar acum nu numai că nu mai au cu ce să-şi cumpere de mîncare, nu-şi pot plăti nici măcar chiria sau curentul”.

În 2019, Secours populaire a ajutat aproape 3,3 milioane de oameni, iar pentru 2020 se aşteaptă la o cifră „mult superioară”.

În Franţa, creşterea accentuată a şomajului înregistrată pînă acum în 2020 riscă să continue, cu suprimarea aşteptată a 800.000 de locuri de muncă pînă la sfîrşitul anului, a estimat Banque de France, înainte de anunţarea de noi restricţii sanitare, la 23 Septembrie.

Potrivit ONU, la nivel mondial, pandemia de COVID-19 ar putea creşte cu 130 de milioane numărul persoanelor afectate de foamete cronică, pînă la sfîrşitul anului în curs.