Mike Pompeo denunta raportul expertilor asupra originii pandemiei ca fiind o mascarada a OMS si a Beijingului

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă o ”mascaradă de-a dreptul şi o campanie de dezinformare” dusă, în opinia sa, de Partidul Comunist chinez şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează France Presse. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”a colaborat” cu Preşedintele chinez Xi Jinping ”pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL”, a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub Preşedinţia lui Donald Trump.

Mike Pompeo a fost vîrful de lance, de partea americană, a ofensivei împotriva Chinei, căreia i se atribuie responsabilitatea pentru că a permis răspîndirea COVID-19 în lumea întreagă, şi OMS pentru că a eşuat în misiunea sa din grija de a nu supăra puterea de la Beijing.

Pompeo a afirmat, între altele, că ar dispune de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de COVID-19 la sfîrşitul lunii Decembrie 2019.

Teza unui incident de laborator este considerată însă ”extrem de improbabilă” în raportul experţilor OMS însărcinaţi cu ancheta asupra originii pandemiei. Potrivit unor elemente ale raportului a cărui copie AFP a putut-o obţine Luni, autorii săi consideră ”de la probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului la om de către un animal intermediar.,

”Institutul de virusologie din Wuhan rămîne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice”, a declarat Marţi Mike Pompeo, apărînd retragerea SUA din această agenţie ONU sub Trump, decizie însă anulată de noul Preşedinte Joe Biden.

Administraţia Biden nu a reacţionat deocamdată la acest raport, notează AFP.