Mii de oameni au darimat barierele de beton ale „zonei verzi” si au intrat pentru a doua oara in Parlamentul Irakului

Mii de susţinători ai liderului şiit Moqtada al-Sadr au pătruns din nou,Sîmbătă, în „zona verde” ultrasecurizată din Bagdad, pentru a doua oară într-o săptămînă, escaladînd o criză politică care îi afectează cel mai mult pe irakienii obişnuiţi, relatează Reuters.

Protestatarii care îl susţin pe Sadr au dărîmat barierele de beton şi au pătruns în „zona verde” în care se află instituţiile statului şi misiunile străine, după care au intrat din nou în clădirea Parlamentului.

„Facem apel la înfiinţarea unui Guvern liber de corupţie, iar acestea sunt solicitările poporului”, a declarat un protestatar care susţine că îl cheamă Abu Foad. El este unul dintre miile de oameni care au pătruns în Parlament cu fotografii ale lui Sadr şi steaguri naţionale.

Scenele sunt similare celor de Miercuri, deşi de această dată cel puţin 70 de persoane – între care protestatari şi poliţişti – au fost răniţi, după ce susţinătorii lui Sadr au aruncat cu pietre, iar oamenii legii au tras cu grenade lacrimogene, potrivit oficialilor din domeniul securităţii şi medicilor.

Partidul lui Sadr a cîştigat alegerile generale în Octombrie, dar şi-a retras parlamentarii cînd nu a reuşit să formeze un Guvern care să-i excludă rivalii săi şiiţi, în majoritate grupuri susţinute de Iran, conform Agerpres.

Susţinătorii clericului şiit au scandat împotriva rivalilor săi care încearcă acum să formeze un Guvern. Mulţi dintre ei se îndreptau spre Curtea Supremă, pe care Sadr a acuzat-o de amestec pentru a-l împiedica să formeze un Guvern.

Irakul este fărăPreşedinte şi prim-ministru de o perioadă record din cauza acestui blocaj.

Sadr continuă să păstreze putere la nivelul statului pentru că mişcarea sa rămîne implicată în conducerea ţării, susţinătorii săi deţinînd poziţii importante în Ministere şi organele statului.

Deşi Bagdadul obţine venituri record din avuţia sa petrolieră, ţara nu are buget, penele de curent şi de aprovizionare cu apă sunt frecvente, sănătatea şi educaţia sunt precare, iar oportunităţile de locuri de muncă pentru tineri sunt insuficiente.