MH17: MALAEZIA ŞI OLANDA AU CONVENIT SĂ MENŢINĂ PRESIUNEA PENTRU A AVEA ACCES LA LOCUL PRĂBUŞIRII AVIONULUI

Premierii malaezian şi olandez au convenit miercuri să menţină presiunea pentru a avea acces la locul unde s-a prăbuşit în Ucraina avionul companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) şi de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de această tragedie aviatică, relatează AFP.

Avionul Boeing 777, care venea din Amsterdam, s-a prăbuşit la 17 iulie în estul Ucrainei, după ce a fost probabil doborît de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă în care aveau loc lupte între susţinători ai forţelor ucrainene şi separatişti proruşi. Avionul avea la bord 298 de persoane, între care 193 de olandezi şi 44 de malaezieni.

«Malaezia s-a angajat să-i aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili de prăbuşirea avionului şi trebuie să facem tot posibilul să se facă dreptate», a declarat premierul malaezian, Najib Razak, la încheierea unei întrevederi cu omologul său olandez, Mark Rutte.

«Sîntem de acord asupra faptului că ţările implicate trebuie să lucreze în strînsă colaborare», a adăugat el, subliniind că prioritatea este de a recupera epava avionului. Aceasta se află într-o zonă din estul Ucrainei, în apropierea căreia continuă luptele dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Olanda a fost însărcinată cu identificarea victimelor precum şi cu ancheta privind cauzele acestei drame. Anchetatorii olandezi au recuperat săptămîna trecută noi rămăşiţe pămînteşti de la locul catastrofei. Pînă în prezent, au fost identificate 284 de victime.

Cea mai vehiculată ipoteză este aceea că avionul a fost doborît de o rachetă lansată de la sol. Potrivit SUA şi Ucrainei, este vorba de o rachetă sol-aer tip Buk care ar fi fost furnizată rebelilor de către Rusia. La rîndul său, Moscova acuză forţele ucrainene de lansarea rachetei ce a doborît avionul.

***

Serviciile speciale occidentale ştiu cine a doborît avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines şi de ce a făcut-o, dar "manipulează cu această informaţie" în interesele proprii, a declarat miercuri Nikolai Puşkariov, general în rezervă al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei ruse (GRU) şi fost angajat al Ministerului rus de Externe, într-un interviu acordat RIA Novosti.

"Serviciile de informaţii occidentale şi americanii cunosc foarte bine toate detaliile privind autorii catastrofei şi motivele lor, dar ele manipulează cu aceste informaţii în interesele lor", a afirmat generalul în rezervă rus, care susţine că "această provocare a fost pusă la cale pentru a acuza Rusia şi a o obliga să trimită trupe în Ucraina".

"Dar guvernul rus nu a cedat la aceasta provocare", mai spune generalul Puşkariov, în interviul acordat cu ocazia Zilei Spionajului Militar, marcată la 5 noiembrie în Federaţia Rusă.

Sursa: Agerpres