MESAJUL SECRETARULUI GENERAL ONU CU PRIVIRE LA ZIUA INTERNATIONALA A ALFABETIZARII

Alfabetizarea, un drept al omului care împuterniceşte persoanele şi avansează societăţile, este necesară mai mult decît oricînd, avînd în vedere că Naţiunilor Unite se pregătesc să adopte o nouă agendă globală pentru dezvoltarea durabilă.

Agenda 2030 este ambiţioasă şi cu efect de transformare, cu scopul de a eradica sărăcia, inegalitatea şi de a păstra planeta noastră. Adoptarea sa de către liderii mondiali la sfîrşitul acestei luni oferă o oportunitate de a ne reangaja la promovarea alfabetizării, ca parte a efortului nostru colectiv pentru o viaţă demnă pentru toţi.

Mai mult de 750 de milioane de adulţi sînt analfabeţi - şi două treimi din ei sînt femei. 250 de milioane de copii de vîrstă şcolară mică nu au abilităţi de citire şi scriere, în timp ce 124 de milioane de copii şi adolescenţi sînt în afara sistemului educaţional. Toate aceste persoane, indiferent de vîrsta lor, merita şansa de a învăţa să citească şi să scrie. Cînd le vom da această ocazie, vom crea societăţi mai productive, stabile şi sigure pentru toţi.

De Ziua Internaţională a Alfabetizării, solicit guvernelor şi partenerilor, inclusiv celor din sectorul privat, să îşi unească forţele pentru alfabetizarea universală, ca o componentă esenţială a viitorului pe care ni-l dorim.

8 septembrie 2015

***

Potrivit Datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2013 în Republica Moldova rata de alfabetizare era de 99,6%.

Pentru 2014-2015, potrivit datelor Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, rata de cuprindere în învăţămînt în cazul persoanelor de vîrstă tipică pentru învăţămîntul general obligatoriu de 7-15 ani este de 88,6 %, în diminuare cu 0,5 % faţă de anul de studii 2009-2010.