MESAJUL PRESEDINTELUI R. MOLDOVA, MAIA SANDU, CU PRILEJUL COMEMORARII EROILOR CAZUTI IN RAZBOIUL DE PE NISTRU, LA 30 DE ANI DE LA DECLANSAREA CONFLICTULUI

Stimați veterani,

Dragi cetățeni,

Acum treizeci de ani, la Tighina începea una dintre cele mai triste pagini ale istoriei noastre - un conflict armat care țintea suprimarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Mii de oameni s-au avîntat atunci să-și apere țara. Și-au riscat viața pentru un viitor în libertate.

Dar forțele au fost din start inegale. După cîteva luni de lupte, autoritățile de la Chișinău au semnat acordul de încetare a focului cu reprezentanții Federației Ruse.

Războiul din raioanele de est, declanșat la doar cîteva luni după ce țara noastră își declarase independența, este o rană pe care o purtăm de 30 de ani. O rană pentru care încă mai căutăm leac.

Am pierdut sute de vieți în luptele de la Nistru, alte sute de oameni au fost răniți. Oameni tineri, în putere, care și-au dat viața, care și-au distrus sănătatea apărînd independența țării lor.

Astăzi, în Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne amintim de sacrificiul acestor oameni, plecăm capul în fața familiilor lor.

Lumea s-a schimbat mult în acești treizeci de ani. Acum e important ca noile generații - crescute cu mai multă democrație, obișnuite cu mai multă libertate - să păstreze vie memoria acelor vremuri. Să înțeleagă în ce condiții și cu ce preț s-a format acest stat.

Numai dacă știm prețul păcii și al libertății noastre, putem înțelege cu adevărat responsabilitatea care ne revine de a construi în Moldova un stat sigur și prosper pentru toți cetățenii.

Iar dacă prețuim viața pe care o trăim azi, trebuie să avem grijă de cei care au stat la straja independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Din păcate, pînă în prezent, această grijă nu a fost suficientă, iar mulți dintre cei care au dat patriei ce aveau mai scump - sănătatea și viața - au fost dați uitării de autorități.

2022 este Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Ieri în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede mai multe măsuri de susținere materială pentru veterani.

Astfel, toți veteranii războiului de pe Nistru, părinții sau văduvele acestora vor primi cîte o alocație unică de 2.500 de lei, dreptul la ajutor material va fi oferit și părinților, și văduvelor celor căzuți.

Toți veteranii, indiferent de vîrstă, vor primi alocațiile de merit pentru distincțiile primite, iar perioada de participare la operațiunile de luptă va fi inclusă în stagiul de cotizare în mărime triplă.

În acest an, vom acorda tuturor participanților la luptele de la Nistru medalia comemorativă dedicată aniversării a 30-a de la războiul de la Nistru. Vor urma și alte acțiuni. Stimați veterani, voi v-ați riscat viața și sănătatea pentru țară. Datoria noastră, chiar și în vremuri grele și incerte, este să vă fim alături.

Stimați concetățeni,

Este greu de crezut că astăzi, peste treizeci de ani de la războiul la Nistru, tunurile răsună din nou în apropierea noastră. De această dată în țara vecină, în Ucraina.

Moldova cheamă la încetarea focului din prima secundă a acestui conflict. Noi știm: pacea este cel mai de preț lucru, pe care trebuie să-l protejăm și să-l consolidăm.

Războiul din Ucraina ne-a arătat că societatea noastră s-a maturizat. Am văzut cu toții mobilizarea oamenilor din instituțiile de stat și organizarea exemplară a cetățenilor pentru primirea refugiaților din Ucraina.

În aceste zile, ne rugăm pentru pace și ne unim eforturile, mic și mare, pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Sîntem calmi, vigilenți și generoși.

Dragi cetățeni,

În aceeași zi, treizeci de ani în urmă, Republica Moldova a devenit stat membru al Organizației Națiunilor Unite și parte a comunității internaționale. O țară recunoscută în lume, democratică, liberă să-și aleagă calea.

Am făcut greșeli în acești ani. Dar ne-am păstrat dorința de libertate, ne-am apărat democrația și vrem să construim aici, pe pămîntul nostru, o țară pașnică și prosperă, o țară europeană, în care să vrem cu toții să trăim. Asta este alegerea cetățenilor Republicii Moldova.

Astăzi, vreau să mă adresez și oamenilor din stînga Nistrului. Republica Moldova este țara noastră, a tuturor. Vrem și putem construi împreună o societate în care oameni cu opinii diferite pot conviețui pașnic, fără conflicte, unde toți pot trăi așa cum doresc, liber, dar cu respect unii față pe alții.

Puterea oamenilor din Moldova nu rezidă în bogății sau arme. Omenia este puterea noastră.