Mercenarii Wagner sunt incapabili de noi atacuri

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că mercenarii din grupul Wagner, conduşi de afaceristul rus Evgheni Prigojin, sunt în prezent aproape incapabili să lanseze noi atacuri în afara oraşului ucrainean Bahmut, fiind afectați de pierderi, oboseală şi uzură, atransmis Luni agenţia dpa, potrivit agerpres.

Analiştii militari occidentali presupun că localitatea strategică din Estul Ucrainei se află în bună măsură sub controlul forţelor ruse, însă ucrainenii au lansat contraatacuri la Nord şi Sud de oraş şi controlează drumurile din împrejurimi.

La sfîrşitul săptămînii trecute, Prigojin a anunţat că Bahmutul a fost cucerit în întregime de Wagner, iar luptătorii săi vor fi înlocuiţi pe poziţii din 25 Mai de Armata rusă, urmînd să aibă timp pentru odihnă şi refacere.

Kievul susţine însă că retragerea mercenarilor nu va fi uşoară, deoarece forţele ucrainene aflate pe poziţii în jurul Bahmutului îi ameninţă cu încercuirea.

Experţii ISW afirmă că militarii ruşi au nevoie de întăriri pentru a păstra controlul şi a-şi proteja flancurile, ceea ce îi împiedică să avanseze aşa cum intenţionau spre Kostiantinivka în Vest şi spre Soledar în Nord.

Luptele de la Bahmut continuă din Vara trecută. Oraşul care înainte de război avea 70.000 de locuitori este acum în mare măsură distrus.