Memorandum inițiat de către Egipt la CIJ împotriva Israelului

Egiptul a anunţat, Duminică, că a înaintat un memorandum la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU (CIJ) în care acuză Israelul de practici ilegale în teritoriile palestiniene, un semn de tensiune în relaţiile vechi de zeci de ani dintre cele două ţări, informează dpa.

"Memorandumul respinge politicile Israelului de persecuţie, discriminare rasială şi alte practici ce încalcă în mod flagrant principiile dreptului internaţional umanitar şi ale legislaţiei drepturilor omului", a declarat Diaa Rashwan, şeful Serviciului de Informaţii de Stat, organizaţia oficială de presă din Egipt.

El a adăugat, într-o declaraţie, că Egiptul va face o argumentare verbală în faţa instanţei ONU pe 21 Februarie.

În memorandum, se afirmă responsabilitatea Israelului "pentru toate aceste acte ilegale la nivel internaţional, ce necesită retragerea imediată a Israelului din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est" şi compensarea palestinienilor, potrivit lui Rashwan.

Egiptul a fost prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1979, dar relaţiile par să fi atins recent un minim istoric din cauza campaniei militare în curs a Israelului în Fîşia Gaza, care se învecinează cu Egiptul în Sud.

Cairo este îngrijorat de faptul că o iminente invazie terestră israeliană în oraşul de graniţă al enclavei, Rafah, ar declanşa un exod în masă în peninsula Sinai a Egiptului.

Rafah este ultima zonă de rezistenţă şi refugiu pentru sute de mii de palestinieni care fug de războiul aflat în desfăşurare între Israel şi mişcarea militantă palestiniană Hamas, declanşat de atacurile din 7 Octombrie din Israel.

CIJ a respins, Vineri, o cerere urgentă din partea Africii de Sud de a revizui legalitatea ofensivei militare planificate a Israelului asupra Rafah, declarînd că ordinul său anterior acoperă deja acest aspect.

În Ianuarie, într-o hotărîre preliminară într-un caz introdus de Africa de Sud, judecătorii au ordonat Israelului să prevină genocidul în Gaza.