Medvedev avertizeaza Occidentul: ”Iarna este abia la inceput”

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Luni Occidentul, după intrarea în vigoare a plafonului de preţ pentru petrolul rusesc, că ”Iarna este abia la început”, transmite EFE, potrivit agerpres

”Un lucru este clar. Nu va fi bine pentru consumator. Cu siguranţă. Aşa că să facă stocuri de spirtoase, pături şi încălzitoare de apă. Abia acum urmează, Iarna este abia la început”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram.

Oficialul rus a dat asigurări că tentativele de reglementare a preţurilor conduc în mod obişnuit la dispariţia produsului sau la creşterea costului acestuia.

”Nimeni nu a anulat legea preţurilor. Aşa se va întîmpla cu petrolul. Desigur, nu va dispărea, dar cu preţurile se va întîmpla inimaginabilul”, a susţinut el.

Medvedev a declarat ironic că această situaţie îi aminteşte de ”un grup de burghezi europeni beţi” care decid să facă baie într-o apă îngheţată, motiv pentru care o parte dintre ei mor înecaţi.

”Aceştia vor fi îngropaţi între toasturi triste despre cei care au pierit într-o luptă inegală cu ursul rus şi Generalul Iarnă. Ei bine, acesta este drumul pe care l-au ales! Ceea ce pentru rus este bine, pentru german înseamnă moartea”, a susţinut el.

Separat, Kremlinul a anunţat, Luni, că nu recunoaşte nici o plafonare a preţului la ţiţeiul său şi că pregăteşte un răspuns la decizia Uniunii Europene şi a G7 de a stabili, începînd din 5 Decembrie, un preţ maxim la petrolul rusesc de 60 de dolari pe baril.

Anterior, Guvernul rus anunţase că nu va livra ţiţei ţărilor care impun restricţii preţurilor la petrolul său, ca represalii la invazia rusă în Ucraina.