MEDALII, MEDALII, DAR PE MERIT!

Pe 13 Decembrie, am publicat un editorial intitulat „O ţară plină de „eminenţe” civile, academice şi militare”, referindu-mă, cu precădere, la cele 9.630 de Ordine, Medalii şi alte distincţii de Stat acordate din 1991 şi pînă în prezent, la cei 66 de generali pe care îi are RM, academicieni etc. Nu este doar opinia noastră proprie, ci a chiar întregii societăţi, care nu înţelege cum s-a făcut că ţara este în gradul de înapoiere în care este, deşi are atît de multe „minţi luminate” în absolut toate domeniile de activitate.

Numărul de 9.630 de Ordine, Medalii şi alte distincţii de Stat amintit mai sus se poate să fi fost modificat, căci nu ştim cîte astfel de distincţii a ma acordat sau va mai decerna Nicolae Timofti pînă în ultima sa zi de Preşedinte. A observat, însă, că, pe 9 Decembrie, Preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret privind instituirea unui şir de distincţii ale Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Este vorba despre vreo 7 tipuri de distincţii pe care Timofti vrea să le lase „viitorimii RM”.

Moldovenii covîrşitor de majoritari ştiu prea bine că poate peste 90% din cei decoraţi cu diferite distincţii sînt impostori, care au obţinut aceste Ordine şi Medalii pe criterii politice, intervenţionism, de rudenie etc.

În acest context, ţinînd seamă că moldovenii şi-au ales liber un Preşedinte după 20 de ani, oare nu trebuie să ne aşteptăm de la Igor Dodon şi la o reformare radicală a criteriilor după care se pot acorda distincţii de Stat, dar chiar şi o redenumire a acestora?

Igor Dodon a spus că preocuparea sa de bază nu va fi aceea de a sta în birou şi să acorde Ordine şi Medalii, ca Timofti sau Ghimpu, de exemplu, ci va fi în mijlocul oamenilor şi va acţiona în interesul naţional al RM. Cu toate acestea, ne întrebăm dacă, totuşi, nu ar fi bine să se gîndească un pic la Ordine şi Medalii nu doar din perspectiva acordării cu atenţie, selective a acestora, ci şi la reformarea amintită mai devreme?

Mihai CONŢIU