Marti, cercetatorii americani vor anunta o descoperire stiintifica majora in domeniul fuziunii nucleare

Departamentul american al Energiei se pregăteşte să anunţe ”o descoperire ştiinţifică majoră” în domeniul fuziunii nucleare, potrivit unei declaraţii făcute Duminică, informează AFP, potrivit agerpres

Cotidianul britanic Financial Times (FT) raportase cu cîteva ore mai devreme că oameni de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), situat în California, au obţinut recent „un cîştig net de energie” la un reactor experimental cu fuziune nucleară.

Ar fi pentru prima dată cînd cercetătorii reuşesc să producă mai multă energie într-o reacţie de fuziune – precum cea care se produce în Soare – decît cantitatea de energie consumată în cursul acestui proces, ceea ce ar reprezenta o descoperire importantă în domeniul cercetărilor care privesc obţinerea unei surse de energie fără carbon.

Invitaţi să comenteze articolul publicat în FT, purtătorii de cuvînt ai Departamentului Energiei şi laboratorului LLNL au dezvăluit, pentru AFP, că secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, va organiza, Marţi, un eveniment în cadrul căruia ”va anunţa o descoperire ştiinţifică majoră”.

Purtătorul de cuvînt al LLNL a adăugat că „o analiză este încă în curs de desfăşurare”.

„Aşteptăm cu nerăbdare să dezvăluim mai multe informaţii Marţi, cînd acest proces va fi terminat”, a adăugat aceeaşi sursă.

Reacţia de fuziune care a produs un cîştig net de energie de 120% s-a produs în decursul ultimelor două săptămîni, a raportat FT, citînd trei persoane care au cunoştinţă despre rezultatele preliminare ale experimentului.

Fuziunea nucleară este considerată de susţinătorii ei drept o energie a viitorului, în special pentru că ea nu produce gaze cu efect de seră şi pentru că elimină foarte puţine produse reziduale.

„Dacă această descoperire este reală, ea va putea schimba datele problemei pentru planeta noastră”, a scris pe Twitter Ted Lieu, membru al Congresului din California, după publicarea acelui articol în FT.

Fuziunea diferă de fisiune, tehnica utilizată în centralele nucleare actuale şi care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele pentru a recupera apoi energie.

Fuziunea este procesul invers: se combină două nuclee atomice uşoare pentru a crea unul greu. În cazul de faţă, doi izotopi ai hidrogenului, dînd naştere unor atomi de heliu.

Instalaţiile de la LLNL sunt compuse din aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fotbal, care ţintesc un punct minuscul, spre care trimit niveluri înalte de energie, pentru a iniţia o reacţie de fuziune.