MARIAN-JEAN MARINESCU: „DUPA CUM SE DESFASOARA LUCRURILE IN UCRAINA, NU CRED CA RUSIA SE VA OPRI”
Vicepreşedintele Grupului PPE din PE: „deşi un Guvern minoritar la Chişinău este o problemă, acţiunile sale sunt cele care vor conta”
Conflictul din Ucraina a determinat nu doar o întreagă serie de sancţiuni din partea UE şi SUA împotriva Rusie, ci şi un răspuns al NATO (de la exerciţii militare în Marea Neagră, la trimiterea de armament şi trupe în ţările Baltice şi Polonia). Dacă Letonia, Lituania sau Polonia au exprimat cît se poate de clar că se tem de atacuri ruseşti similare cu cele din Ucraina, Bucureştiul a părut ceva mai rezervat, chiar dacă pe teritoriul românesc vor funcţiona un centru de comandă NATO şi un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Care sunt temerile României, a fost întrebat Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al celui mai puternic grup politic din Parlamentul European, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, în care europarlamentarul român explică şi de ce UE ar trebui să aibă deocamdată încredere că Guvernul minoritar de la Chişinău nu va abate Moldova de la drumul său european.
„După cum văd că se desfăşoară lucrurile în Ucraina, eu nu cred că Rusia se va opri.” „Gurile Dunării sunt o zonă foarte atractivă [pentru Rusia], cum de altfel este şi legătura pe uscat dintre Rusia şi Crimeea. De aceea este posibil ca în cele două zone, Mariupol şi Transnistria (sau Odesa) să avem probleme în viitorul apropiat. De aceea trebuie să fim atenţi.
Pe de altă parte, trebuie să fim pregătiţi pentru atacuri cibernetice sau în plan economic. Se pot întîmpla foarte multe lucruri, iar România trebuie să fie foarte atentă şi pregătită, şi să nu se gîndească că nu există nici o ameninţare.”
Marian-Jean Marinescu nu vede un pericol pentru România nici în aşa-zişii „pacificatori” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Aceştia, crede europarlamentarul, nu reprezintă o ameninţare directă pentru România, dar ar putea juca în rol, ca şi pînă acum, în conflictul din Ucraina, în Doneţk sau Luhansk.
„Aceşti „pacificatori” pot fi „activaţi” pentru a pleca spre Odesa sau Gurile Dunării, este de părere Marinescu. „Atîta timp cît Rusia nu a recunoscut că are trupe în Ucraina, atîta timp cît un şef de stat spune că uniforme cele ale soldaţilor care luptă în Ucraina se găsesc în magazin, este evident că nu putem avea încredere. Cele două acorduri de la Minsk nu au fost respectate şi cred că se poate întîmpla orice. Rusia provoacă, aparent fără nici un fel de motiv. Avioane deasupra Mării Nordului, a Mării Baltice, şi, atenţie, nu orice fel de avioane ci bombardiere, care întrerup transponderul, ceea ce înseamnă că nu dau semnal la sol ca să se poată identifica ce fel de avioane sunt. Ca atare, cum pot avea încredere?”
Cît priveşte dorinţa şi şansele guvernului minoritar de la Chişinău de a merge mai departe pe drumul european început de guvernele Filat şi Leancă, Marian-Jean Marinescu consideră că o analiză în acest moment este prematură, chiar dacă unii analişti şi-au exprimat temeri că guvernul minoritar condus de tînărul om de afaceri Chiril Gaburici ar putea fi ca un cadou oferit pe tavă Moscovei.
„Dacă puneţi aşa problema [daca va avea forţă un Guvern minoritar să impună calea europeană pe mai departe] sigur că un Guvern minoritar este o problemă. Dar haideţi să aşteptăm să vedem ce face acest Guvern. Depinde de foarte multe lucruri. Să vedem dacă porneşte cu avînt implementarea Acordului de Asociere, ceea ce ar fi un pas mare înainte, să vedem dacă Moldova profita de Acordul de Liber Schimb.
Gîndiţi-vă că acum economia Moldovei este îndreptată către UE, ca rezultat al sancţiunilor UE împotriva Rusiei. Primeşte şi gaz din România, puţin deocamdată, căci mai trebuie construită o conductă către Chişinău. Însă trebuie să aşteptăm şi să nu uitam că acest Guvern îl are în spate pe Vlad Filat, care este un european convins, un politician întors către Europa fără nici un dubiu.
Nu exclud însă că la un moment dat liberalii să fie cooptaţi în coaliţie. Cred că între liberali şi dl Filat este o discuţie locala. Ei au discutat, nu poţi şti cine pe cine nu a acceptat, care sunt condiţiile dintre ei. Este păcat că s-a întîmplat acest lucru. Eu întotdeauna am admirat Alianţa Pentru Integrare Europeană căci a rezistat eroic cinci ani în condiţii foarte grele, trecînd şi de alegeri. Trebuie văzut cum vor evolua lucrurile, căci acum se poate repeta scenariul. Însă nu închid această posibilitate ca liberalii să fie prinşi în coaliţie. Sper ca din cauza acestei crize externe orgoliile să cadă şi să se ajungă la aceeaşi coaliţie ca fosta AIE, care a fost, după părerea, mea varianta cea mai bună pentru Moldova.”