Mari jigodii mai sunt si japitele astea de miliardari!

Cei mai bogați oameni din lume au ajuns să dețină averi incomensurabile. Este însă o diferență între averile și veniturile pe care le au. Asta ar fi ceea ce l-a determinat în weekendul trecut pe Elon Musk să posteze pe Twitter un sondaj prin care își întrebă urmăritorii dacă ar trebui să vîndă 10 la sută din acțiunile Tesla pentru a-și plăti taxele. Sondajul ar fi fost o reacție la propunerea unor senatori democrați de a impozita activele miliardarilor și a determinat o devalorizare a acțiunilor Tesla. Între timp, însă, miliardarul a vîndut deja acțiuni Tesla în valoare de 5 miliarde de dolari, ceea ce, de altfel, ar fi plănuit să facă cu mult înainte de a-și întreba urmăritorii de pe Twitter.

Elon Musk, la fel ca alți șefi de companii miliardari, nu primește un salariu la sfîrșitul lunii, precum cei mai mulți dintre noi. Iar cînd vedeți știri care arată că averea sa a crescut cu cîteva miliarde de dolari, asta se referă în special la valoarea acțiunilor pe care le deține la Tesla. De fapt, miliardarul nu ratează nici o ocazie pentru a aminti că nu primește salariu sau bonusuri. Chiar în tweet-ul de Sîmbătă a spus că el deține doar acțiuni, iar singura modalitate de a-și plăti taxele este de a vinde titlurile Tesla.  

Însă, în aceste condiții, de unde au miliardarii bani cash pentru cheltuielile zilnice sau pentru altele mai extravagante, precum o mașină scumpă sau un iaht? Răspunsul, oricît de surprinzător ar părea, este: din credite. Elon Musk și alți oameni foarte bogați fac împrumuturi substanțiale la bănci, folosind acțiunile pe care le dețin drept garanție, arată CNN.

De altfel, într-un raport Tesla din luna August, se arată că aproximativ 88 de milioane de acțiuni Tesla ce îi aparțin lui Elon Musk au fost folosite drept garanție pentru a contracta anumite datorii personale. La acea dată, valoarea acțiunilor gajate era de 63 de miliarde de dolari.

De ce miliardarii preferă să cumpere pe credit

Ceea ce este foarte important este că aceste împrumuturi nu sunt impozitate așa cum sunt taxate veniturile obișnuite. Astfel, dacă ești șeful Tesla, poți merge la bancă și să ceri zece milioane de dolari pentru a cumpăra un elicopter sau pentru orice activitate excentrică a unei persoane foarte bogate. Iar banca îi va oferi o afacere foarte bună – o dobîndă de aproximativ 3 la sută.

Însă dacă Musk ar obține cele zece milioane de dolari din vînzarea acțiunilor Tesla, va fi supus impozitului pe cîștigurile de capital, care în Statele Unite se ridică la 20 la sută. În plus, un CEO nu poate să vîndă acțiuni oricînd dorește. De obicei, cînd șeful unei mari companii vinde acțiuni este un semn că acea firmă are probleme, iar asta poate induce panică în rîndul celorlalți investitori. De altfel, simpla sugestie făcută de Elon Musk că va vinde 10 la sută din acțiunile pe care le deține la Tesla a făcut ca valoarea acestora să scadă cu aproape 5 la sută.  

Astfel se explică parțial și de ce Elon Musk și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cei mai bogați oameni din lume, au plătit un impozit pe venit foarte mic în ultimii ani. Deși situația este revoltătoare pentru oamenii de rînd, care ajung să plătească taxe mai mari decît mulți miliardari, bogații nu văd problema în acest fel. Acesta este și motivul pentru care au criticat propunerea democraților de a impozita anual acțiunile, proprietățile și alte active deținute de miliardarii americani atunci cînd valoarea acestora crește, și nu la vînzarea acestora.

O nouă acțiune de PR a lui Elon Musk?

În ceea ce privește mesajul postat de Elon Musk referitor la vînzarea a 10 la sută din acțiunile pe care le are la Tesla, analiștii spun că, de fapt, a fost o nouă acțiune de PR a omului de afaceri și nu are legătură cu dezbaterile din Statele Unite privind proiectul de impozitare a celor mai bogați americani.

De fapt, miliardarul știa de aproape zece ani că va fi nevoit să vîndă aceste acțiuni înainte de luna August a anului viitor. Ca parte a complexului pachet de compensații convenit cu Tesla, Musk a primit în 2012 aproape 23 de milioane de acțiuni care urmează să expire anul viitor. Asta înseamnă că Musk va pierde aceste acțiuni pe 13 August 2022, dacă nu le vinde.

Avînd în vedere că opțiunile au fost acordate la un preț de puțin peste 6 dolari, iar acum o acțiune valorează peste 1.000, șeful Tesla va avea un cîștig uriaș, dar care va fi impozitat cu pînă la 54 la sută, avînd în vedere că este considerat un venit obișnuit și nu cîștig de capital. Experții estimează că omul de afaceri ar trebui să plătească statului între 10 și 15 miliarde de dolari.

Observatorii sunt însă obișnuiți cu mesajele haotice ale lui Musk pe platforma de social media. Tweet-urile lui pot aduce la creșterea sau scăderea prețurilor acțiunilor sau ale criptomonedelor despre care scrie. Însă, deși mesajele sale trebuie supervizate de experții juridici ai Tesla, conform unui ordin mai vechi al Comisiei pentru Valori Mobiliare, nu este clar dacă acest lucru s-a întîmplat și în cazul postării despre vînzarea titlurilor Tesla.

Potrivit The Wall Street Journal, reglementatorul pieței de capital a transmis anul trecut companiei Tesla că mesajele lui Musk au încălcat de două ori regulile, dar nu este clar dacă Autoritatea a luat vreo măsură împotriva lui sau a companiei.