Manifestatii ”cu schimbul”: ”Veteranii protestatari de profesie” au fost scosi iarasi din birlog

Duminică, 23 August, anul de grație 2020, a venit, iarăși, rîndul ”veteranilor protestatari de profesie” să iasă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) ca să strige ”Jos”. După cum li s-a recomandat, ei au protestat împotriva premierului Chicu, Președintelui Igor Dodon și președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi. Acești veterani ai Războiului de la Nistru care, în realitate, sunt niște victime, totuși, ”voluntare” ale politicienilor din Opoziție înscriși în proiectul lui Plahoniuc și Șor, au scandat lozinci antiguvernamentale și, de formă sau pentru acoperire, au înaintat cîteva revendicări sociale, care au fost vociferate anterior și la alte proteste. 

Au cerut îndemnizații lunare de 3.000 lei pentru ei, pentru părinții care și-au pierdut copiii pe cîmpul de luptă și pentru văduve și copiii orfani. Totodată, e vor ca vîrsta de pensionare să fie scăzută pînă la 55 de ani (auzi minunăție!), asigurare medicală gratuită pe viață, compensații și scutiri la plata serviciilor comunale și la transportul interurban. Constatăm, prin urmare, că latifundiarii din agricultură și veteranii acționează pe un front comun – solicitări bugetare excesive, împovărătoare și sabotarea Statului de drept în această perioadă dramatică de pandemie! Va fi interesant de urmărit ce alte segmente sociale vor mai recruta pentru viitoarele proteste Plahotniuc și Șor!

De astă dată, veteranii protestatari nu au fost prea mulți, motiv pentru care, după ce li s-au împărțit plăcinte și apă, s-a și răsuflat repede demonstrația lor, căci se pare că ”au fost angajați” doar pentru o oră. Se vede treaba că sponsorii politici din umbră au făcut niște economii pentru investiții financiare majore în proteste începînd cu luna Septembrie. Asta dacă nu s-or decide să înceapă cu ziua de 27 August, de Ziua Independenței, dată la care ”veteranii de serviciu” de Duminică, 23 August, au anunțat că se vor mobiliza din nou. Pentru organizatorii reali, a contat ca protestul în sine să existe, să se creeze impresia unei continuități, după ce ”li s-a dat liber” latifundiarilor din agricultură.

Interesant și revoltător e modul în care politicienii îi folosesc pe acești protestatari voluntari ca pe niște dame de consumație. La protestul despre care vorbim, pe scena din PMAN au ținut discursuri fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța și deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Fără alte comentarii!

N-au lipsit nici elemente ridicole în fața cărora nu poți decît să te crucești! Unul dintre combatanți a declarat, de la tribună, că societatea ar trebui să aleagă un candidat unic la prezidențiale care să le reprezinte interesele. El a avut ”ideea genială” de a spune că în fruntea statului ar merita să ajungă compozitorul Eugen Doga, scriitorul Nicolae Dabija sau generalul Ion Costaș! Un fel de triumvirat după model roman!

În final, e demn de reținut că Sîmbătă, 22 August, reprezentanții majorității organizațiilor obștești ”Veteranii Moldovei” au difuzat o Declarație prin care condamnă politizarea organizării protestului de Duminică de către unii veterani fideli unor forțe politice din Opoziție. Aici este vorba despre 7 mari organizații naționale ale veteranilor.

”…Majoritatea veteranilor de război condamnă cu fermitate aceste acțiuni, ce au un singur scop – de utilizare a veteranilor, precum și a altor categorii de cetățeni, în promovarea anumitor interese de către forțele politice implicate. Mai mult decît atît, veteranii de război îndeamnă camarazii săi de bună credință să nu să se lase atrași în aceste jocuri și acțiuni ce au un scop vădit diferit de cel cu adevărat important, și anume protejarea și promovarea drepturilor veteranilor, cît și asigurarea stabilității social-economice, care este foarte necesară, avînd în vedere efectele cauzate de către pandemia COVID-19 și seceta hidrologică din acest an. Astfel, facem un apel către participanții la aceste evenimente să se conformeze legislației Republicii Moldova, să se abțină de la acțiuni de dezordine în masă și violență.

Totodată, în calitate de reprezentanți de drept ai veteranilor de război, considerăm că, în contextul actual social-economic, este necesară consolidarea întregii societăți în vederea promovării valorilor naționale precum unitate, credinţă, devotament, cinste şi onoare și, desigur, contracararea acelor elemente și acțiuni care au ca scop destabilizarea și divizarea societății noastre”, se arată în Declarație. (M. S.)