MAJORITATEA PARLAMENTARA DECLARATA INSISTA ASUPRA DESEMNARII LUI PAVEL FILIP LA FUNCTIA DE PREMIER

Premierul desemnat, Ion Păduraru, a declarat astăzi că urmează să prezinte către ziua de joi, 21 ianuarie, programul de activitate şi lista membrilor noului Guvern. Tot astăzi, majoritatea parlamentară declarată a solicitat şefului statului revocarea decretului prin care Ion Păduraru a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru și l-a înaintat pe Pavel Filip la funcția de premier.

Premierul desemnat, Ion Păduraru, care exercită funcția de secretar general al Președinției, a declarat presei că instituția prezidențială a recepționat în această dimineață un demers semnat de preşedintele PD, Marian Lupu, prin care președintele țării, Nicolae Timofti, a fost informat că majoritatea parlamentară nu este de acord cu candidatul nominalizat la funcția de prim-ministru. Totodată, prin demersul respectiv se cere revocarea decretului prezidențial, cu promisiunea că în timpul apropiat va fi prezentată o listă de susținere a unui alt candidat.

Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvînt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, a confirmat că „astăzi majoritatea parlamentară a prezentat la Preşedinţie o nouă candidatură la șefia Executivului, în persoana ministrului în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. Demersul urmează să fie examinat de președinție”, a susţinut Ţurcanu.

Premierul desemnat, Ion Păduraru, a menționat că deja a început discuţiile cu privire la inițierea negocierilor cu fracţiunile parlamentare. „În calitate de candidat la funcţia de prim-ministru sînt categoric împotriva alegerilor anticipate. Astfel, voi construi un dialog în vederea găsirii unui compromis ca să venim joi cu un program de guvernare. Totuşi, cred că la alegeri anticipate nu se va ajunge”, a adăugat Păduraru.

Ieri, şeful statului Nicolae Timofti a semnat un decret prin care secretarul general al Președinției, Ion Păduraru, a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit Constituției, candidatul desemnat la funcția de Premier are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.