MAIA SANDU: RESTABILIREA INCREDERII IN STAT SI SOLIDARITATEA CONSOLIDEAZA DEMOCRATIA
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat cu un discurs la Summit-ul pentru Democrație, organizat în format virtual la inițiativa Președintelui Statelor Unite, Joe Biden. În cadrul evenimentului, șefii de state și guverne au discutat despre provocările globale ce stau în fața umanității, indiferent dacă e vorba de o țară mare sau mică, bogată sau mai săracă. În mesajul video adresat participanților la Summit, Maia Sandu a vorbit despre fragilitatea democrației și despre soluțiile necesare pentru consolidarea ei - investiția în oameni, eliminarea corupției și solidaritatea globală - esențiale pentru apărarea valorilor guvernării pentru cetățeni și restabilirea încrederii în stat, notează IPN.
„Ne aflăm din nou la o răscruce a istoriei în care democrația este contestată mai mult ca niciodată de crize paralele, de neîncrederea în capacitatea statului de a răspunde nevoilor oamenilor și de lipsa de viziune din partea liderilor politici pentru protejarea democrației. Un nou punct de cotitură, în care ordinea internațională bazată pe reguli pare să nu fie cel mai atrăgător și eficient model de guvernare pentru prevenirea și gestionarea pandemiei, a crizei climatice, a recesiunii economice și a reacției contra democrației. Lunga recesiune democratică se aprofundează. Riscurile iminente sînt clare, în special pentru cei care au luptat pentru consolidarea și aprecierea democrației în secolul XX”, a declarat Maia Sandu.
Cu referire la Republica Moldova, șefa statului a menționat eforturile de depășire a provocărilor tranziției democratice prelungite. „E nevoie de eforturi neobosite pentru a pune bazele elementelor lipsă ale unui viitor prosper pentru cetățenii noștri acasă. Ca să ne asigurăm că cetățenii își recîștigă încrederea în valorile unui stat democratic, guvernul împreună cu mine am pus lupta cu corupția și consolidarea unui stat al justiției responsabil și independent în centrul agendei noastre de transformare a modului în care trebuie consolidată democrația în țara noastră. Aceasta presupune curățarea instituțiilor publice de interese personale și plasarea interesului național în centrul oricărei activități guvernamentale. Asta înseamnă o guvernare care lucrează pentru oameni”, a specificat șefa statului.
Împreună cu toate „democrațiile tinere și fragile de pe glob”, Republica Moldova are „nevoie urgentă de solidaritate globală și de liderism pentru a proteja democrația. Doar atunci cînd voința politică de acasă de a realiza cele mai dificile reforme se bucură de sprijin internațional, democrația poate rezista și poate depăși forța dezinformării, a populismului, a instituțiilor care stau să se prăbușească, a inegalității în creștere și a conflictelor”, a menționat Maia Sandu.
„Moldovenii au demonstrat de multe ori că au curajul și puterea de a lupta pentru ceea în ce cred, iar ei cred în democrație. Trebuie să valorificăm această energie pentru prosperarea Moldovei în beneficiul tuturor. Trebuie să credem mai mult ca niciodată în forțele bune ale multilateralismului, ale cooperării și solidarității globale. Faptul că sîntem împreună în vremuri de criză este cel mai bun scut, cea mai bună șansă a noastră de a salva democrația”, a subliniat Maia Sandu.
Sursa: IPN