Maia Sandu isi pregateste candidatura la Presedintie

”De urîtă nu-i frumoasă, da-i deșteaptă, proasta dracului!”

După felul în care prim-ministrul Maia Sandu ”și-a planificat” agenda de lucru din ziua de 6 Noiembrie, este clar că joacă la două capete și că își dorește să-și pregătească trambulina pentru viitoarea lansare în campania electorală pentru a candida la Președinție. Mai întîi, Olesea Stamate, ministrul Justiției, ”a fost programată” să anuleze, din senin, concursul pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general. De ce a făcut-o, am aflat ulterior!

Cu promptitudine, la ședința de Guvern din aceeași zi de 6 Noiembrie, prim-ministrul Maia Sandu a cuvîntat astfel: ”Din păcate, procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror a fost viciat. Am văzut probele prezentate de doamna ministru Stamate. Am optat pentru o comisie independentă și pluralism de opinii. Dar, într-un final, responsabilitatea pentru acest proces ne aparține. Trebuie să ne asumăm schimbarea radicală de care avem nevoie cu toții. Propun includerea în agendă a unui proiect de lege care oferă această soluție.”

Proiectul vizat de Sandu se referă la Legea Procuraturii, Art. 17 alin. (5), care dorește să fie stipulat astfel: ”În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, prim-ministrul preselectează conform procedurii aprobate, potrivit alin.(3), cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.” Altfel spus, a glăsuit Sandu, ”prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidați la funcția de Procuror General către CSP. Ulterior, CSP va alege unul dintre cei înaintați de prim-ministru și va propune candidatul la funcția de Procuror General Președintelui țării.”

”Dacă Plahotniuc care nu deținea nici o funcție oficială în Stat controla Procuratura Generală, cum să n-o pot controla eu, care sunt prim-ministru?”, și-o fi zis Sandu. Potrivit Constituției, după asumarea responsabilității de către Guvern și după înregistrarea proiectului la Parlament, în termen de 72 de ore urmează ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului proiectul pentru ca deputații să-l voteze pro sau contra.

Așadar, Maia Sandu are agățată de fundul ei o moțiune de cenzură de care putea scăpa fără probleme, atunci de ce a recurs la această provocare, căci nu poate fi calificată altfel, prin care, nici mai mult și nici mai puțin, vrea să exercite un control absolut asupra viitorului procuror general, după modelul Plahotniuc? Evidența acestei dorințe este dată de anularea de către Stamate a concursului pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general din cauză că în competiție nu mai exista ”omul de încredere al Maiei Sandu”.

Sandu ia în considerație absolut toate consecințele ca fiind de natură să-i creeze o aură de viitor candidat integru la Președinție. După ce Năstase a devenit deja o ”mînă moartă”, Sandu își imaginează că va călări un cal alb, chiar dacă, fără să-și dea seama din cauză că e luată de val, va încăleca o mîrțoagă.

Dacă Guvernul va cădea, Sandu va coborî iarăși în stradă și în loc de Plahotniuc va striga numele lui Dodon, fără să-și dea seama că e o treabă fumată de mult. Ea își imaginează că astfel se va metamorfoza într-un lider adulat de mulțime, ”un lider care a luptat pentru reforma Justiției și a fost marginalizată”.

Totodată, Maia Sandu speră, tainic, să-și păstreze Guvernul printr-un compromis cu PDM, chipurile vandabil pentru că nu mai este controlat de Plahotniuc. Poate în asta deslușim și tîlcul celor spuse, tot pe 6 Noiembrie, de către Andrian Candu, care a declarat: „Partidul Democrat din Moldova va reveni la guvernare mai degrabă decît cred unii”. Aici vorbim despre un compromis prin care PDM i-ar permite să-și exercite pe deplin controlul asupra Procuraturii Generale. Condiția care i s-ar pune ar fi aceea de a nu mai fi cercetați pentru complicitățile la uzurparea Puterii de Stat și asociații mafiote cu Plahotniuc ale democraților și nedemocraților Candu, Filip, Jizdan, Drăguțanu, Leancă, Lazăr, Gaburici, Babuc etc. Dar ce vor zice europenii și americanii, care știu bine ce hram poartă acești ”democrați”? Vom vedea!

Demn de reținut mai este și faptul că, tot pe 6 Noiembrie, seara, după această ieșire schismatică în forță a Maiei Sandu, aceasta a fost vizitată, la Guvern, de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Dereck Hogan, și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko. Maia Sandu a declarat că au venit „să se documenteze din prima sursă” cu referire la proiectul privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea.

Astăzi, 7 Noiembrie, cu siguranță vom afla sau vom descifra măcar rostul întrevederii de aseară dintre Sandu și cei doi ambasadori! Probabil că tot astăzi sau cel mult peste trei zile vom afla dacă Guvernul Sandu va rezista în actuala formulă de susținere majoritară, dacă va face coaliție cu PDM sau dacă va pica și Sandu ”va coborî triumfătoare în stradă”, ca să se lupte pentru ”reforma Justiției de acolo”, nu din postura de premier supus Constituției! În orice conjunctură, e clar că Maiei Sandu, după eșecul lui Năstase la Primărie, i s-a urcat la cap Președinția!

În final, nu excludem nici faptul că Maia Sandu recurge la astfel de provocări ori să provoace alegeri anticipate, după cum a remarcat și Președintele Dodon, ori să-i provoace pe socialiști să facă o alianță neformală cu unii democrați. În ambele cazuri, tot în stradă ar urma să ”se cazeze protestatar”! ”De urîtă nu-i frumoasă, da-i deșteaptă, proasta dracului”, ar putea zice Andrei Năstase!

Mihai CONȚIU

 

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31