MAIA SANDU: „IN ACEST AN, ZIUA IN CARE CELEBRAM VISIVANKA ESTE, CA NICIODATA, DESPRE PACE, DEMNITATE SI SOLIDARITATE UMANA”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a cămășii tradiționale vîșivanka, marcată în cea de-a treia joi a lunii mai. Mesajul în română și ucraineană accentuează faptul că vîșivanka e unul dintre simbolurile spiritualității și culturii poporului ucrainean.

În mesaj se mai menționează că vîșivanka este simbolul în care pulsează istoria milenară a Ucrainei - o istorie cu obiceiuri și datini strămoșești, cu bucurii și cu răni sîngerînde. Ucrainenii își pun cămașa tradițională la cununie sau la cosit grîul, la sărbătoare sau la luptă, iar vîșivanka i-a protejat mereu pe cei care o poartă, făcîndu-i să se simtă mai mîndri și mai demni de obîrșia lor.

„În acest an, ziua în care celebrăm vîșivanka este, ca niciodată, despre pace, demnitate și solidaritate umană. Să ne îmbrăcăm deci inimile în vîșivankă pentru toți ucrainenii din țara noastră și din lumea întreagă. Pentru cei care speră și cei care luptă. În această zi, gîndurile noastre sînt despre pace. Pace pentru Ucraina, pace pentru Moldova și pace pentru toată lumea”, spune Președinta Maia Sandu.

Sursa: presedinte.md